tirsdag 7. juli 2015

Tur til Hovedøya, juli 2015

Søndag møttes vi en gjeng fra familien på Rådhusplassen, så gikk vi til Rådhusbrygga 4, der tok vi båten ut til Hovedøya. Det var et strålende sommervær, varmt og fint. Hovedøya ble kjøpt av Oslo kommune i 1952, store deler av øya er fredet.

Båten kommer straks

Noen få minutter tok båtturen og vi gikk på land. Vi hadde ikke gått langt før vi så klosterruiner. Øya har en rik flora, og mellom ruinene vokste blomster.


Klosteret ble grunnlagt i 1147 av abbed Philippus fra Kirkstead i Lincolnshire. Det var etter anmodning fra oslobispen Viljam. Vi skulle passere klosterruinene også på tilbakeveien, nå gikk vi for å finne en plass å slå oss ned.

Klosterruiner

Vi fant en bra plass nær sjøen, her satte vi oss. Det var mange folk som var på øytur denne fine søndagen. Spesielt å tenke på at under Napoleonskrigene var øya et viktig forsvarsverk.

Grei leirplass

Her ble det piknik og avslapning i det grønne, men Janis måtte få vasse litt i Oslofjorden.

Piknik

Janis på tur

Hovedøya er en idyllisk plass til søndagstur. Østre delen av øya er 47 m høy, før var her militære vakttårn som voktet innseilingen til Oslo. Herfra kommer navnet Hovedøya etter det gammelnorske hofud: høyde.

Idyllisk på Hovedøya

På vei tilbake mot båten passerte vi først ruinene etter Portstuene som ble oppført av munkene på 1200- tallet. Den gamle veien fra klosteret gikk gjennom portstuene og ned til den gamle havnen. Portstuene hadde en stor port og vakter som kontrollerte det som skulle inn i klosteret. Her har trolig også vært en stor mur rundt hele klosteranlegget.

Her oppe lå Portstuene
 
I klosteret var først 12 munker, men de ble svært velstående. På det meste eide de 443 eiendommer. Det var storgårder som Bygdøy, Bogstad, Frogner og Ullern.

Ruiner etter rike munker

Stort område

I 1532 ble alt godset og eiendommene lagt under kronen. Høvedsmannen på Akershus festning satte samme år fyr på klosteret og driften opphørte. Klosteret ble redusert til et steinbrudd for Akershus festning og senere Akershus slott.

Klosteret ble en ruinhaug

På vei mot båten passerte vi Lavetthuset som ble bygd i 1847- 1848. Lavett kalles understellet på en kanon. På 1800-tallet var Hovedøya en viktig del av forsvarsverket rundt Akershus festning. Her var både kanonbatterier og kruttmagasiner.

Lavetthuset

Så kom vi til brygga der vi ventet på båten. Her var god utsikt inn til Oslo. I det båten kom og la til, passerte akkurat Danskebåten.

Utsikt til Oslo

Båten legger til

Så den korte turen inn til byen. Solen skinte og det var varmt, men litt blåst på fjorden, det hjalp.

Janis slapper av på dekk
  
Frisk tur på fjorden

Vi nærmet oss Rådhusbrygga 4, der gikk vi på land. For meg ble det ikke bare en pikniktur, men jeg fikk mye historie på kjøpet. Om Hovedøya visste jeg nesten ingen ting, bare hørt den kjente sangen med Kari Disen om Hovedøya. Med andre ord en vellykket søndag ettermiddag.

Vi nærmer oss Rådhusbrygga 4


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar