lørdag 11. juli 2015

Historisk vandring på Karl Johan, juli 2015, del 1

I går, på fredag, spaserte jeg i flott vær på Karl Johan, Oslos paradegate. Det har jeg gjort mange ganger før, men nå skulle blikket løftes fra gaten og mot bygningene og andre ting som ble passert. Håvard var som ofte før guide. Vi startet på Jernbanetorget som fikk sitt navn etter jernbanestasjonen i 1852. Jernbanetorget og Oslo S er Norges travleste knutepunkt. Østbanestasjonen er Norges største jernbanestasjon fra åpningen i 1954 fram til den ble erstattet av Oslo S i 1980. Bygget blir nå kalt Østbanehallen, nylig pusset opp fra gult til sin opprinnelige lyse farge. 

På Jernbanetorget

Oslo blir kalt: Tigerstaden. Det kommer av Bjørnstjerne Bjørnsons dikt: Sidste Sang, senere kalt: Godt Mod, fra 1870. Her skildrer han Oslo som en farlig by, en kamp mellom landsens hest og byens tiger. Da Oslo feiret jubileum i 2000 ble det plassert en bronsefigur av en stor tiger, den er laget av Elena Engelsen og står på Jernbanetorget. Nå er kallenavnet Tigerstaden blitt positivt ment.

Ved Tigerstatuen
  
Vi studerte Den norske Amerikalinjes bygning oppført mellom 1916- 1919. Det er et rederipalass i nybarokk stil, og står på ene siden av Jernbanetorget. N.A. L. sin passasjeravdeling holdt til her. I dag er her kontorer og butikker.

Elegant bygning

    Det Forenede Dampskipsselskaps bygning er også et rederpalass som vender ut mot Jernbanetorget. Det er i nordisk nybarokk og satt opp mellom 1917 - 1919. Huset har den ærefulle adresse: Karl Johans gate 1.

Også et flott hus

På muren rundt hovedinngangen er ornamentikk med stadier i skipsfartens utvikling, men også fabeldyr og figurer. På bildet under ser vi et vikingskip.

Et vikingskip
 
I dette bygget holdt Hotel d´Angleterre til på første del av 1900- tallet. Nå er det forretningsbygg.
Jeg tenkte at her har jeg gått gatelangs og sett bare inn i butikkvinduene og ikke sett på de fine husene.

Tidligere hotell
  
Dybwadgården ble oppført i 1830 i datidens rådende empirestil for kjøpmann Dybwad. Han etablerte bondehandel her. Bygningen hadde opprinnelig to etasjer. Dybwad drev handel i første etasje og bodde i andre. Arvingene bygde ut, utvidet virksomheten til også garving og omsetning av lær. Senere også trelast, bank og skipsrederi.

Dybwadgården
 
Svea- gården er fra 1883 og er utført i kraftfull nyrenessanse, med hengende karnapp og kuppel. Foran kuppelen troner gudinnen Svea, som hun også gjorde på forsikringsselskapets bygninger i Sverige.

Svea- gården

Gudinnen Svea

Nå kom vi til Basarene som ble oppført fra 1840 til 1859 i upusset tegl i nyromantisk stil. Opprinnelig lå her slakterboder med overbygde arkader på dette området, men tidlig på 1800- tallet ble det ønske om å bedre forholdene for omsetning av matvarer. Basarene inneholder mer enn 50 boder. I dag er her butikker og serveringssteder.

Basarene
 
Koppgården ble oppført fra 1879- 1880 for vinhandler Kopp fra Hamburg, og ble i familiens eie fram til 1980. En storslagen bygning i nyrenessansestil.

Koppgården

Svaneapoteket var det første apoteket i Christiania og ble stiftet i 1628. Det flyttet inn i nye lekre lokaler i 1896. Lokalene er i nyklassissisme. Materialet i innredningen er i mahogni og lønnetre, søyleskaftene er av marmor.

Svaneapoteket
 
   Hvis man teller med apotekdriften i bygningen som stod her før denne, har her vært drevet apotek sammenhengende i 400 år. Det var apotek her før Columbus dro til Amerika. Vinbaren Svanen har nå overtatt lokalet. Dette bygget hadde byens første godkjente heis i 1896.

Nå vinbaren Svanen

Fortsatt Røde Kors merke i taket

Sandakergården ble bygget etappevis og stod ferdig i 1897 i all sin nybarokke prakt. På denne tomten lå før Store Voldport i perioden 1624- 1718. Det ble etter nedriving av vollene oppført en militær vaktpost her, den fungerte også som byens brannvakt. Den ble revet da Brannvakten stod ferdig lenger nede på Karl Johan.

Sandakergården på historisk tomt


Hotel Metropole lå i denne elegante hjørnebygningen fra 1890, bygget i nyrenessanse. Bygningen hadde fra begynnelsen elektrisk strøm, hentet fra et eget dampkraftverk i kjelleren. Bygningen var malt i svart, men nå malt i rødt.

  
Dopheidegården var under oppussing, så den var innpakket, kun toppen stakk ut. Den er fra 1895, og sies å være flott å se. Den har et tårnbygg med et dekorativt kobbertak. Men dette bygget må jeg se når oppussingen er ferdig.

Vi så kun toppen
 
Fortsettelse i morgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar