mandag 13. juli 2015

Historisk vandring på Karl Johan, juli 2015, del 3

Promenaden er den fine fotgjengeralleen mellom Eidsvoll plass og Slottsparken På hver side av promenaden er store trær og romantiske lyktestolper.

Fra Promenaden

Vi la veien om Nasjonalteateret som ble oppført 1891- 1899, stilen er nybarokk. Arkitekten Henrik Bull vant arkitektkonkurransen om oppdraget. Første sjefen på Nasjonalteateret var sønnen til Bjørnstjerne Bjørnson, Bjørn Bjørnson.

Nasjonalteateret

Første sjef: Bjørn Bjørnson

Ved Nasjonalteateret står Holbergmonumentet laget av Dyre Vaa og er fra 1939. Statuen viser Holberg med sine komediefigurer Henrik og Pernille på hver side.

Foran statuen
 
Vi var nå i Studenterlunden som er et parkområde på nedsiden av Universitetsplassen. Den har sitt navn etter første mottakelsesfesten ved det svensk- norske studentmøte i 1852, som ble arrangert på det åpne området overfor universitetsbygningene. Studenterlunden festet seg etter hvert som navn.

Rett ved Nasjonalteateret

På baksiden av Nasjonalteateret står også fontenen som heter "Påfugl". Den ble gitt i gave til byen av Christian Ringnes i 1989.

Fontenen "Påfugl"
 
Slottet ble påbegynt i 1824, reist for kong Karl Johan, men stod ikke helt ferdig før i 1849, da under Oscar I. Slottet er i nyklassisistisk stil. På hovedfasaden er en monumental front med joniske søyler.

Slottet

På Slottsplassen står rytterstatuen av kong Karl Johan. Den er laget i bronse av Brynjulf Bergslien.Statuen ble avduket 7. september 1875 av kong Oscar II, på dagen 57 år etter at Karl Johan ble kronet. 

Rytterstatuen

Nå ruslet vi litt tilbake på Promenaden. Været var strålende og mange turister å se i byen.

På Promenaden

Vi stoppet og så på Universitetsbygningene som er Norges eldste universitetsbygninger. De stod ferdig i 1851. Hovedbygningen har innslag av klassiske greske arkitekturformer. Bygget huser nå det juridiske fakultet.

Universitetet

Universitetets inngangsparti er formet som tempelfront med joniske søyler. Et stilig bygg.

Inngangspartiet

Her på fotgjengeralleen står statuen av en av våre mange helter fra Andre verdenskrig. Statuen som heter "Mannen med sykkelen". Statuen viser motstandsmannen Gunnar Sønsteby kalt "Kjakan". Han var leder av Oslogjengen og stod her ved Karl Johans gate da tyskerne kom oppover gaten 9. april 1940.

Ved statuen av "Kjakan"

Nå var vandringen i området ved Karl Johan over. En interessant spasertur i kjente omgivelser, for nå hadde jeg hørt om bakgrunn og historie. Vi satte oss på uteserveringen ved Hard Rock Cafe og diskuterte saken. En fin fredag ettermiddag.

Avslutning på Karl Johan

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar