fredag 26. august 2016

James Dean, et filmidol, august 2016

Om ungdomsidolet, den sjarmerende James Dean.


James Byron Dean ble født i Marion i Indiana, USA i 1931.Hans mor døde da han var 9 år, da flyttet han til sine besteforeldre. Hans far ville ikke ha noe med sønnen å gjøre. James trivdes på gården, men det sies at han ble svært humørsyk.Ingen ante hvor berømt denne karen skulle bli.

James

James Dean flyttet til New York i 1950 og gikk på teaterskole. Han spilte i en del TV- filmer, og små roller i mindre filmer. Først da han spilte i Øst for Eden, som var basert på boken til John Steinbeck, ble han en kjent filmskuespiller.

Fra Øst for Eden

Jeg har lest at i privatlivet hans var to kvinner, hvem som kom først og sist vet jeg ikke, men tipper at den første var Barbara Glenn som han var sammen med i to år. Nå har jeg hørt at kjærlighetsbrevene deres skal selges, de går sikkert for en god pris.

Barbara Glenn


James og Barbara på stranden

Andre filmen til James Dean var Rotløs ungdom. I den filmen spilte han 16- åringen Jim Stark som ikke fant forståelse hos noen. Han spilte sammen med Natalie Wood. Det var denne filmen som gjorde James til det udødelige ungdomsidolet.

Fra Rotløs ungdom

Fra samme film

Pier Angeli var en stund kjæresten til James Dean, men etter press fra moren, valgte hun bort James mot sangeren Vick Damone.

Pier Angeli

Pier og James





Men Pier valgte denne fyren
    

Siste filmen James Dean spilte inn var Giganten. De tre filmene James Dean spilte hovedrollen i ble de største i Hollywoods historie. James Dean døde før de siste filmene hadde premiere.

Fra Giganten

James Dean elsket raske biler og motorsykler. Filmsjefen la ned forbud om å kjøre disse mens han holdt på med filminnspilling. Men så fort Giganten var ferdig, kjørte han ulykkesdagen med sin nye Porche. Han omkom i denne bilulykken bare 24 år gammel i 1955.


Han elsket fart

James Dean er den eneste filmskuespiller som er tildelt Oscar etter sin død. Han fikk dem for beste mannlige hovedrolle i Rotløs ungdom, og for Giganten. James Dean fikk en stjerne på Walk of Fame i Hollywood.

Stjernen

James Dean ble dyrket etter sin død som en av de største ungdomsstjernene på Hollywoods stjernehimmel. Han ble dyrket av både unge og eldre fans, hans stjerne lyser fortsatt.

Stjernen James Dean

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar