mandag 5. juni 2017

Dronningen av Storbritannia, del 1,, juni 2017

Jeg synes at livet til dronning Elisabeth II  er fascinerende. Hun har et spennende liv bak seg, egentlig skulle hun ikke være der hun er i dag, men skjebnen ville det slik.

Litt av en dame

Vi starter med begynnelsen. Hennes far var nest eldste sønn av Georg V og dronning Mary. Han skulle ikke bli konge, men hans eldre bror prins Edward ble konge da faren døde i 1936. Hennes onkel ble kong Edward VIII fra november fra 20. januar til 11. desember i 1936. Da abdiserte han før han skulle krones. Bildet under er tatt i 1919.

Edward konge noen måneder

Han hadde 7 fornavn. Edward Albert Christian George Andrew Patrick David Windsor. Han traff en amerikansk kvinne, Wallis Simpson. Men hun kunne ikke godtas som dronning, for hun var skilt to ganger. Dermed abdiserte Edward, han ba sin yngre bror bli konge.

Wallis Simpson

Dette var broren ikke glad for. Han stammet og derfor vanskelig for ham å holde taler. Det er laget film om Georg VI, den heter: Kongens tale. Han var gift med Elisabeth, de hadde to døtrer, den eldste het også Elisabeth, den yngste het Margareth. Men nå måtte han ta over, og satt som konge fra 1936 til 1952. Nå ble paret med de to døtrene den nye kongefamilien.

Konge mot sin vilje

Ny kongefamilie

Prinsesse Elisabeth var født i 1926, hennes søster noen år yngre. På første bilde under ser vi søstrene sammen med bestemoren dronning Mary.

Sammen med bestemor
Prinsessene Elisabeth og Margaret


Elisabeth var 13 år da Andre verdenskrig startet i 1940. På slutten av verdenskrigen kom prinsesse Elisabeth med i en kvinnelig del av den britiske armé. Hun var mest lastebilsjåfør. Hun var den første av den kongelige familie som tjenestegjorde i hæren til da.

Sjåfør

 Elisabeth møtte Philip av Mountbatten, og i 1947 forlovet hun seg, og de giftet seg samme år.   

Brudeparet
 Brudebilde


De to første barna var prins Charles født i 1948. så kom prinsesse Anne i 1950. Bilde av den unge familien.
Charles og Anne


Familien i parken

I 1952 døde Georg VI. Da var prinsesse Elisabeth og prinsgemalen Philip på reise i Afrika. De fikk høre om dødsfallet i Kenya. Nå skulle Elisabeth bli dronning og de reiste hjem straks. Elisabeth ble kronet i 1953.

Dronningen er kronet

Staselig ung Dronning Elisabeth II

Del 2 i morgen.






      



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar