fredag 9. juni 2017

Mor Teresa,en legende, juni 2017

Mor Teresa har jeg siden første gang jeg leste om henne, sett på som en engel på Jorden. Hun har gitt sitt liv til noen av de mest elendige i verden. Hvem var hun egentlig?

Mor Teresa

Mor Teresa er av albanske foreldre, født i 1910 i Skopje som i dag er hovedstad i Makedonia. Hennes navn var Agnes og var yngst av fem barn, der tre av dem vokste opp i den katolske familien.

Agnes som barn

Mor Teresa har fortalt at hun fikk et kall fra Gud da hun var 12 år gammel. Hun skulle vie sitt liv til de fattige. Da hun var 18 år gikk hun inn i den irske nonneordenen Loreto- søstrene. 

Ungdommen Agnes
En pen pike

Hun reiste til India som lærer, og det var her hun tok navnet Teresa. Senere fikk hun et nytt kall om å gå ut av klosteret og leve blant de fattige i slummen i Calcutta. 

Mor Theresa

Hun grunnla ordenen Missionaries of Charity. De hjalp syke og fattige i Calcutta, de mest elendige. Hennes arbeid ble etter hvert kjent i verden.

Mor til de fattigste

Mor Teresa fikk Nobels fredspris i 1979 for sitt enestående arbeid. Hun kom til Oslo og hentet prisen.

Ved utdelingen

Fortjent pris

Mor Terese sitt arbeid var enestående og hun fikk flere priser. I 1985 fikk hun Frihetsmedaljen av den amerikanske presidenten. På bildet under mottar hun medaljen av Ronald Reagan, mens hans frue Nancy er tilskuer.

Ny pris

Mor Teresa kom med flere sitater. Hun sa: Det finnes ingen nøkkel til lykke. Døra står alltid åpen. Hun sa også: Vent ikke på ledere. Gjør det selv, person til person.

Unik person

I Skopje som i dag er hovedstad i Makedonia, var jeg så heldig å få besøke museet laget over minner om arbeidet til deres verdensberømte kvinne som er født her. De har grunn til å være stolte. I 1999 ble hun kåret til verdens mest beundrede kvinner, selv om hun av noen ble kritisert for å være dogmatisk på visse områder. 

Museet i Skopje

Organisasjonen til Moder Teresa vokste. I 2012 hadde de over 4500 søstre som arbeidet i 133 land. Ordenen ble ledet av Mor Teresa fram til 1997, da døde hun av hjerteproblemer. Mor Teresa ble saligkåret i 2003 av pave Johannes Paul 2, med tittelen: Den salige Teresa av Calcutta. Så ble hun kanonisert til helgen i 2016.

En virkelig helgen





   




  


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar