Hotellet
Hotellet lå rett ved gamlebyen. Etter en kort pause på hotellet, spaserte vi mot gamlebyen. I gatene hørte vi brannbilene ule, og i den lille parken vi spaserte gjennom så vi grener som var falt ned fra trærne. Taxisjåføren hadde fortalt på veien fra flyplassen at for noen få timer siden hadde det plutselig blitt mørkt, det blåste opp til en kortvarig storm og regnet styrtet ned. Det hele var over på rundt 15 minutter. Nå ryddet de opp, brannvesenet hadde sin fulle hyre med å tømme kjellere som var blitt fylt med regnvann.
En brannbil ulte forbi
Ødeleggelser i parken
Tre var blitt spjæret
Så var vi i gamlebyen i Krakow som er en av de største og eldste byer i Polen, og regnes som den vakreste. Krakow har vært ledende senter for vitenskap, kultur og kunst. Byen var landets hovedstad fra middelalderen fram til 1609, da ble Warszawa hovedstad. Nå stod vi på torget i gamlebyen kalt Stare Miastro. Gamlebyen omfatter bebyggelsen rundt markedsplassen Rynek Glowny, Wawel borgen, og den jødiske bydelen: Kazimiers. Vi studerte nå Sukiennice, en flott renessansehall fra 1300- tallet. Mye av byens handel foregikk her i middelalderen.
Sukiennice
Vi så den storslåtte Mariakirken, men den skulle vi besøke senere. Det berømte Rådhustårnet ble ombygd i renessansestil etter en brann i 1555. Nå hang et langt lyseblått og hvitt bånd ned. Senere fikk jeg greie på hvorfor. En gammel vannpost måte jeg stoppe opp ved.
Rådhustårnet
Ved vannposten
Krakow har utrolig sjarmerende bebyggelse med vakre bygninger. Under Andre verdenskrig var dette en av de få byer som ikke ble bombet i området. Det var en opplevelse å spasere der. Vi tok en pause på en uteservering som der var mange av. Været var blitt mye bedre.
Fin arkitektur
Pause med is
Vi passerte huset der poeten Zuzanna Ginczanka gjemte seg, hun var på flukt fra nazistene. Men her fant Gestapo henne i desember 1943. Hun ble torturert i flere måneder til hun ble drept i mai 1944. Hennes største forbrytelse var at hun var jøde.
Huset
Zuzanna
Vi ruslet videre og passerte en geit som spilte fløyte, hva statuen skulle illustrere fikk jeg ikke tak i. Den enestående bebyggelsen fasinerte meg. Så kom vi til Church of Saints Peter and Paul the apostles. Kirken er fra andre halvdel av 1100. Apostlene stod i rekke og rad utenfor. Vi var en liten tripp inn også.
Statuen
Sjarmerende bebyggelse
Peter og Pauls kirke
Inne
Vi spaserte videre i den vakre gamlebyen, og til den jødiske bydelen Kazimiers. Vi kom forbi en gammel synagoge som nå var museum. Akkurat da vi passerte stod en hel kø av jødiske ungdommer som skulle inn. Mange hadde de typiske små kalottene på hodet. Jeg tok også bilde av en plakat utenfor.
Fra jødiske bydelen
Gammel synagoge
Plakat
Vi lette etter en jødisk restaurant som en i familien som hadde vært her hadde anbefalt, vi fulgte Henriks råd, fant restauranten og satte oss ved et bord ute. Det var blitt en mild og fin fredagskveld.
Restauranten
Fredag kveld er starten på sabbaten da samles de til bønn og sang. Sabbaten på lørdag skal brukes til hvile, glede og fest. Det ble etter hvert fullt på uteserveringen og på bord litt bortenfor oss var det klapping, og sang på hebraisk. Til maten bestilte jeg hvitvin, koschervin. Den kan drikkes i følge foreskrift fra 3. og 5. Mosebok. Det ble en meget hyggelig kveld. Tilbake til hotellet tok vi taxi. I hotellresepsjonen måtte jeg ta bilde av lampen formet som en tulipan.
Vi venter på hovedretten
Korrekt vin
Tulipanlampe
Fortsettelse i morgen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar