mandag 12. juni 2017

Jubileumsgave avviklet i juni 2017, del 1

Først må jeg si litt om dagene i uken som gikk. Et sørgelig vær i starten på første dagene i første sommermåned. Mye grått vær, tåke og regn. En dag blåste det så kraftig at iblant lå trærne bøyd da vinden var som hardest. Det var kortvarig, men gale nok. En dag for et politihelikopter og sirklet over området her, så nær at jeg lurte på om de var interessert i hva jeg hadde plantet i balkongkassen min.

Sterk vind

Politi

En som hadde jubileum før jul, fikk i gave fra oss som bor i området her: En helg i Oslo. Den ble avviklet nå i helgen. Det startet fredag i lunsjtid, da skulle jeg ta imot, for de andre var på jobb enda. Det regnet i Oslo da vi spaserte mot Teatercafeen der jeg hadde bestilt bord for lunsj.

Teaterkafeen

Teatercafeen ble åpnet i 1900, men modernisert i 1949. Så i 1971 ble den tilbakeført til original opp rinnelig Jugendstil. Gulvet er lagt med 100 tusen linoleumsbiter. Inne i gangen hang foto av mange kjente fjes, mange skuespillere blant andre.

Portretter

Inne er en elegant atmosfære, her henger også portretter, til sammen har de 81. Dette har vært stamsted til mange kjente kunstnere. Restauranten er oppført på New York Times liste over de ti mest berømte cafeer. Det ble altså lunsj i et lokale der historien satt i veggene.

Jubilanten spiser lunsj

Etterpå spaserte vi til Nasjonalmuseet, der møtte vi Håvard som hadde tatt litt tidlig fri fra jobben. Han arbeidet her på museet en tid da han var student. Nå var han guide for jubilanten. Vi skulle se verk av berømte kunstnere, men konsentrerte oss mest om de norske. Inne i museet på vei opp trappen ser en først maleriet malt av Christian Krohg fra 1893: Leiv Erikson oppdager Amerika.

Maleriet

 Vi så først en del skulpturer, men skal kun nevne en av Auguste Rodin: Tenkeren, 1888. Kanskje den siste modellen før han laget den berømte originalen.

Tenkeren


I 1836 vedtok Stortinget å opprette et nasjonalt museum for bildekunst i hovedstaden. Etter hvert vokste samlingen ved innkjøp, men også donasjoner, og ble landets største samling av norsk kunst, og internasjonal bildekunst. Først i 1880- årene flyttet museet til det som i dag er midtpartiet av Nasjo nalmuseets midtbygg. Etter hvert kom flere tilbygg.

Nasjonalmuseet

Museet har permanent utstilling, men også skiftende utstillinger. Av kjente utenlandske malere vil jeg nevne Claude Monet. Maleriet under heter: Vårdag ved Seinen, 1878.

Monets maleri

Jeg vil nevne de norske malerne, det var de vi ville vise jubileumsgjesten. Vår nasjonale stolthet, og da må selvsagt nevnes: Brudeferden i Hardanger, 1848. Malt av to kunstnere, Tidemand og Gude. Tidemand malte menneskene, Gude malte naturen.

Brudeferden i Hardanger
Vi må også ta med maleriet av Erik Werenskiold: September 1883. Og Bildet malt av Harald Sohlberg fra 1914: Vinternatt i Rondane.

September

Vinternatt i Rondane
Selvsagt måtte vi legge vekt på Edvard Munch. Særlig de kjente maleriene Skrik og Madonna, samt Pikene på broen. Her min favoritt som er: Livets dans.

Livets dans
Etter besøket på Nasjonalgalleriet ruslet vi videre til Oslo domkirke, da kom vi forbi noen gule reklamefigurer. Domkirken stod ferdig i 1697. Dette er den tredje domkirken. Nåværende kirke er delvis bygd av materialer fra de andre kirkene. Dette er også Rikskirken, den blir nyttet til offisielle begivenheter av både kongehuset og staten. For eksempel ble kong Harald og dronning Sonja viet her i 1968.

Gule menn

Fronten på Oslo domkirke
Fra kirkerommet

Nå skulle resten av gjengen møtes på baren: Uhørt, den ligger på Strøget. Her ble det nå prat om det som hadde blitt gjennomført av programmet så langt, og det som skulle skje videre. Men nå en velfortjent pause.

På Uhørt

Mens vi satt der hørte vi liv og leven fra gaten som gikk forbi rett ovenfor. Jeg var nysgjerrig og gikk dit for å se. Det var en masse korps som marsjerte forbi, men også bare stramme karer uten instrument. Men så tilbake til de andre på Uhørt. Vi skulle snart videre derfra.

Stramme karer

Del 2 i morgen.













Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar