mandag 28. august 2017

Diana, prinsesse av Wales, del 3, august 2017

Da det gikk mot brudd mellom Diana og Charles, ble det først dysset ned av pressen, men så kunne det ikke skjules lenger, og pressen slo det stort opp. Paret ble separert i desember 1992, skilsmissen var klar i august 1996. Det sies at begge i skjul lekket til media og la skylden på hverandre. Fra Buckingham Palace ble det kunngjort at Diana fortsatt var et offisielt medlem av kongefamilien siden hun var mor til de to tronarvingene William og Harry. De var nr. 2 og 3 i arverekken. William født i 1982, Harry i 1984.

Det ble skilsmisse

Diana mor til tronarvinger

Det sies at prins Charles ble tvunget til å gifte seg med Diana, særlig av sin far prins Philip, i denne perioden var far og sønn ikke på talefot og kommuniserte bare gjennom brev. Sladrepressen sier også at Diana og Charles møttes bare 12 ganger før bryllupet. Charles startet opp med sin gamle flamme og elskerinne Camilla.

Gamle "venner"

Etter skilsmissen gjorde Diana mye samfunnsnyttig arbeid, særlig for Røde Kors. Her vil jeg bare ta som eksempel kampen mot landminer i verden. Hun besøkte minefelt som var under rydding. Hun brukte mye av sin tid i London, der hun bodde i sin leilighet i Kensington Palace. Hun var ofte uten sine sønner som var hos Charles eller på kostskole.

På minefelt

Hun var også ofte på besøk hos HIV- smittede personer på sykehus og andre steder. Diana hadde mange kjente stjerner på flere felt, som for eksempel Elton John. De var begge i begravelsen til den kjente moteskaperen Versace som ble drept i Florida i 1997. I begravelsen måtte Diana trøste den berømte sangeren. Lite ante Elton John hvilke tung oppgave som ventet senere.

Diana trøster  

Det ble påstått at Diana hadde flere elskere, som for eksempel rideinstruktøren hennes. Så kom pressen med kandidater på rekke og rad. Men den siste ble det Dodi Al Fayed født i Alexandria i Egypt i 1955. Han var sønn av milliardæren Mohammed Al Fayed. Dodi hadde studert både i Alexandria og i Sveits. Han jobbet som filmprodusent.

Dodi

Diana og Dodi


Fotografene jaktet på paret til alle døgnets tider. Et bilde av Diana ble betalt i dyre dommer i aviser og i alle magasiner sine redaksjoner. De dro i flokkevis etter paret, også i biler jaktet de. Så en kveld gikk det galt. De ble forfulgt av fotografer, i en tunell i Paris ble det en fatal ulykke. Senere kom det fram at sjåføren hadde drukket og kjørte altfor fort denne kvelden i 1997. Til slutt kom meldingen om at prinsesse Diana og Dodi var begge døde i bilulykken. Verden var i sjokk, alle kjente prinsesse Di. Nå var hun død.

Prinsesse Di var død

Hele verden sørget over den ulykkelige prinsessen. Ikke minst hennes nærmeste familie og to små sønner. Det er anslått at rundt 2, 5 milliarder mennesker over hele verden fulgte overføringen i tv av begravelsen 6. september 1997, blant dem var jeg.

Dianas siste ferd

Tungt for de unge sønnene
bare 12 og 15 år
Her i begravelsen

Begravelse i Westminster Abbey


Jeg tror det ble felt mange tårer rundt om i verden da Elton John hadde den tunge jobben å synge i sin gode venninnes begravelse. Han sang Candle in the Wind. Et uforglemmelig øyeblikk.
Goodby Englands Rose

Til slutt ble Diana begravd på en øy i bakken over Althorp Park som var familiehjemmet hennes. Veien bort til stedet er plantet med 36 eiketrær, like mange som Dianas alder da hun døde. Det svømmer 4 svarte svaner i innsjøen rundt øya, de symboliserer vakter som passer på. I vannet er flere vannliljer, de var en av Dianas favorittblomster.

Dianas hvilested


Mange bøker og mye er sagt i alle de 20 årene siden Dianas død. Dodi som døde i samme bilulykke og var kjæreste med Diana, ble selvsagt savnet av sine. Hans far var rasende etter bilulykken og hevdet at Diana var gravid da hun døde. Kongefamilien kunne ikke leve med at Diana fikk barn med en muslim. Til og med prins Philip ble beskyldt for å stå bak, men teorien var at den engelsk etterretningstjeneste var synderen. Men jeg skal ikke dvele ved alt dette, bare si at de unge guttene savnet sikkert sin mor uendelig mye i disse årene. Nå er de voksne, men minne om moren har de med seg videre.

Nå voksne menn
Diana blir ikke glemt

      


   


  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar