lørdag 7. oktober 2017

Om Bill Clinton, oktober 2017

Fokus for tiden er på president Donald Trump, alt han sier å gjør er galt ettersom jeg har forstått. Jeg har før skrevet om John F. Kennedy som hadde "sine svin på skogen", det hadde også Bill Clinton. Jeg husker ham for en eneste ting. Men jeg skal starte med begynnelsen.

Bill Clinton

Bill Clinton ble født i Arkansas i 1946. Hans far var William Jefferson Blythe jr. (1918- 1946). Han giftet seg for fjerde gang i 1943. Hans brud var Virginia Clinton Kelley (1923- 1994). Men William døde i en bilulykke i 1946 før Bill ble født. Da Bill var 4 år, lot Virginia sønnen være hos sine foreldre mens hun utdannet seg til sykepleierske.

Barnebilde av Bill

Da Bill var 8 år, giftet moren seg igjen, nå med Roger Clinton. De fikk en sønn som fikk navnet Roger. Det viste seg at stefaren til Bill var alkoholisert og til tider voldelig. Da Bill var 15 år advarte han stefaren om aldri mer å slå broren og moren. Hva han ellers sa er sikkert en familiehemmelighet. 
Bildene under er tatt mange år senere.

Bill og moren

Familien Clinton

Bill utdannet seg som jurist ved Yale Universitet. Han avla bachelorgrad i internasjonale relasjoner ved Georgetown Universitet. Bill studerte også en periode med stipend ved University of Oxford. I studietiden traff han Hillary som også studerte til advokat. De giftet seg i 1975. De fikk datteren Chelsea, hun ble deres eneste barn.

Fra studenttiden
Brudeparet
Sammen med datteren

Bill Clinton ble statsadvokat i Arkansas, men kun i to år, fra 1977- 1979. Han stilte til valg som guvernør i staten Arkansas. Han var 32 år da han stilte til valg i 1978, og ble den yngste guvernøren i Arkansas. Clinton satt som guvernør i to perioder. Clinton ble valgt av demokratene som deres presidentkandidat i 1992. Tidlig i valgkampen ble Bill beskyldt for utroskap med en kvinne mens han var guvernør. Bill og Hillary var med i programmet 60 Minutes, der benektet ekteparet ryktene. Bill vant over Bush i 1992, mye på grunn av ønske om forandring etter 12 år med republikansk styre. Visepresidentkandidat var Al Gore fra Tennessee. På bildet under ser vi president Clinton til venstre,
visepresidentparet Gore i midten og presidentfruen til høyre.

Valgets vinnere

President Clinton avla eden som president i USA 20. januar 1993, og den lille familien flyttet inn i Det hvite hus. Ved neste valg i 1996, ble Clinton valgt igjen. Han vant over senator Bob Dole. Dermed satt Bill Clinton i to perioder som president i USA fram til 2001.

På vei til Det hvite hus
To perioder som presidentfamilie


Men det jeg husker Bill Clinton for er det han også drev med i det skjulte i Det hvite hus. Først trodde jeg det var oppspinn, men nei,det var dessverre sannhet. Til det hvite hus kom en praktikant i 1995. Det var Monica Lewinsky. En enorm skandale kom i dagens lys, presidenten hadde koset seg med Monica til og med på Det ovale kontor.

Enorm skandale

I ettertid har jeg hørt at Bill hadde nettopp mistet sin mor og sørget, det tviler jeg ikke på, men han var president og har da et enormt ansvar. Han må kunne klare å takle en privat sorg, det må alle. Det er en unnskyldning som bør skrinlegges. Skandalen kom etter Monica sluttet som praktikant i USAs mest kjente hus. Hele verden var i sjokk. Jeg lurte på om en president kunne gjøre slikt. Hvorfor møttes de ikke på et snuskete hotell? Det ville passe i en slik like snuskete anledning. Monnica betrodde seg til en bekjent. Da startet skandalen å rulle.

Skandaleparet
Presidenten løy

Bill Clinton er den første sittende president i moderne historie som er stilt for Riksrett. Han hadde løyet under ed. Men det var ikke flertall i Senatet for å avsette presidenten. Dette ble selvsagt en enorm belastning for hans familie og for presidenten selv. Når jeg tenker på president Clinton, blir bildet forstyrret av en ung kvinne som kryper under skrivebordet i Det ovale kontor, her tar Bill telefonen og ordner med viktige ting, samtidig får han betjent personlige ting. Han slår to fluer i ett slag. Vi må medgi at Bill var effektiv.

Sorry Bill

  

  



  

  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar