onsdag 11. oktober 2017

Verdens glupeste personer, del 1, oktober 2017

En dag kom jeg over en tekst om folk som skåret høyt på IQ- skalaen. Der var også en test en kunne ta for å måle sin egen IQ. Den testen hadde jeg aldri våget å ta. Hvis den hadde vært under det jeg hadde forventet, hadde jeg syntes det var fryktelig. Nei, jeg er fornøyd med å lese om andre. IQ skalaen ble ikke introdusert før om lag 100 år siden. Mange genier har levd før det. Derfor har ekspertene regnet seg fram til hvor smarte noen av de mest kjente har vært. For eksempel Leonardo de Vinci som levde fra 1452 til 1519. De mener at han hadde en IQ på 180. Det er et supergeni. Under ser vi et maleri av den fantastiske personen.

Supergeni

Da Vinci var et unikt geni både innenfor kunst og naturvitenskap. Han var født i en landsby nær Firenze i 1452. Da Vinci var den mest mangesidige begavelse europeisk kultur har fostret. Han var maler, bildehugger, ingeniør, oppfinner, og vitenskapsmann. Som maler kan vi nevne kunstverk som Mona Lisa, og Nattverden. På tegnebrettet hadde han skissert både helikopter og stridsvogner. Men dette var altfor langt foran sin tid. Det planene kunne ikke settes ut i livet.

Maleriet Nattverden

Bare om lag 0,25 % av befolkningen har over 140 i IQ, 90 til 110 er gjennomsnittet for en vanlig person. De som har fra 145 til 165 blir regnet som genier. Det er sagt at det ikke er langt mellom geni og galskap. Det er fordi ikke alle klarte å takle å være geni. Den nederlandske maleren Vincent Van Gogh kan nevnes (1853- 1890). Han led av psykiske sykdommer og kjempet mot tankene sine hele livet. Han prøvde å ta sitt liv flere ganger, det sies han prøvde å drikke terpentin, og spise maling, han skar også av seg ene øret. I 1890 begikk han selvmord bare 47 år gammel. Maleriene hans er verdens kjente.

Van Gogh, selvportrett 1897

Vinternatt

Van Gogh levde i stor fattigdom da han døde i 1890. Han ble anerkjent som en av verdens beste malere etter sin død. Særlig er penselstrøkene hans i dag verdenskjent. Maleriet ovenfor: Vinternatt, henger i Museum of Modern Art, New York City. Maleriet under er: Kaféterrassen på Place du Forum.

Maleri av Van Gogh
Såeren


Et annet stort geni var Ludwig van Beethoven (1770- 1827). Han var tysk komponist og pianist, og regnes som en av de største komponister i musikkhistorien. Et av hans mest kjente verk er blant annet: Skjebnesymfonien. Hans mest spilte musikkstykke er: Til Elise, egentlig het det: Til Therese.
Han hadde en vanskelig oppvekst i Tyskland. Hans slekt kom fra Flandern. Han hadde to yngre brødre. Bare 4 år gammel fikk han opplæring både i fiolin- og klaverspill. Faren hans var alkoholisert og iblant voldelig.

Den unge Beethoven 1783

I 1792 bosatte han seg i Wien og ble elev av Joseph Hayden. Hele livet var Beethoven plaget av dårlig helse, og hørselen ble svak. Han ble plaget av depresjoner. I 1818 var han blitt helt døv. Da vurderte han selvmord. Beethoven hadde et vanskelig sinn, men en nær vennekrets som prøvde å hjelpe han.

Beethoven

Den siste som skal nevnes her er John Forbes Nash. En av verdens mest briljante matematikere i 1950- årene. Han var født i USA i 1928. Alt som 14- åring viste han stor interesse for matematikk. Han ble senere plaget med shizofreni. I 1994 fikk han Nobelprisen i økonomi. Han og hans kone omkom i en bilulykke i 2015 i New Jersey. Taxien de satt i ble påkjørt av en bil som kom i mot gående felt. Ingen av dem hadde på setebelte.

Den yngre Nash
Den eldre Nash 


Da han var i Norge og mottok en pris i 2015, hadde han ytret ønske om å få treffe vårt supergeni i sjakk Magnus Carlsen. På bilde under ser vi de to under møtet.

To genier

Det er laget en film om livet til Nash. Filmen heter: Beautuiful Mind. Her blir Nash spilt av Russel Crowe. Jeg har sett filmen og den gjorde et stort inntrykk på meg. Han hadde det vanskelig geniet da han ble plaget av den fæle sykdommen. Ikke greit å være geni.

Filmplakaten

  


   


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar