søndag 8. april 2018

Ernest Hemingway, april 2018, del 2

Hemingway var flere ganger i Spania, og et av favorittstedene var Calpe på Costa Blanca. Særlig likte han Calpeklippen som ligger ute i bukten.

Calpeklippen

I 1940 kom boken: Klokkene ringer for deg. Handlingen foregår under den spanske borgerkrig, de er også blitt filmet. I 1952 kom boken som gjorde at han fikk Nobels litteraturpris, nemlig: Den gamle mannen og havet. Den ble også filmet. Den gjeve Litteraturprisen fikk han i 1954. Hemingway fikk flere utmerkelser, også Pulitzerprisen.

Hemingway

Hemingway bodde flere steder i verden, men sammenlagt lengst tid i utlandet bodde han på Cuba. Han likte godt cubanerne og deres lynne. Her bodde han med sin 3. kone Martha. Han bodde der fast til revolusjonen i 1959. Han kjente godt Castro.

Hemingway og Martha

På stambaren
Floridita

Ernest og Castro
i 1960

Da vi var på rundreise på Cuba i 2009, bodde vi noen dager i Havanna. Der besøkte vi stamstedet til Hemingway, Floridita. Her står en statue av den berømte forfatteren. Den måtte jeg se.

I Havanna, Cuba
på Floridita


Hemingway var tiltrukket av eventyr, krig og fare. Han var storviltjeger og var i to perioder på safari i Afrika. I 1933 var første besøk i Kenya og Tanzania, da med sin andre kone Pauline. Her ble han syk en periode, og bodde flere uker i Nairobi. Han møtte mellom andre Bror Blixen, mannen til Karen Blixen som vi kjenner fra boken og filmen om Den amerikanske farm.

I Afrika

Hemingway ble skilt fra Martha, og giftet seg for fjerde gang, nå med Mary Welsh i 1946. Hun ble hans kone til han døde. Hun var med Ernest på Afrikatur i 1953- 1954. De var på safari, men Ernest
besøkte også sønnen som bodde i Tanganyika. På denne turen var han ute for to flykrasj, og i 1954 leste han sin egen dødsannonse, for verden trodde han var død. Men han overlevde ulykkene.

I Afrika med Mary

Som nevnt ble flere av bøkene til Hemingway filmet. Her skal jeg nevne fire. Boken: Og solen går sin gang,  der vi får høre om den vakre Brett som menn svermer om, men hun klarer ikke å bestemme seg. Boken ble filmet i 1957. I hovedrollene Ava Gardener og Tyrone Power.

Plakat
Fra filmen

Boken: Klokkene ringer for deg kom ut i 1940, og ble filmet i 1943. Handlingen foregår i fjellene hos geriljastyrken under den spanske borgerkrigen. Hovedrollene har Cary Cooper og Ingrid Bergman.  

Filmplakat
Fra filmen

Boken: Farvel til våpnene kom ut i 1929 og ble filmet to ganger i 1932 og i 1957. Her skal nevnes den siste innspillingen i 1957. Hovedrollene spilles av Rock Hudson og Jennifer Jones.

Plakat

Fra filmen

 Siste boken jeg vil nevne er: Den gamle mannen og havet fra 1942. Boken ble til film i 1958. Den handler om den cubanske fiskeren Santiago som plutselig får en enorm sverdfisk på kroken, Den er lengre enn båten hans. Kampen med fisken går på livet løst. Hovedrollen i filmen spilles av Spencer Tracy.

Filmplakat

Fra filmen

Hemingway kjøpte i 1959 et hus i Idaho, USA, og flyttet dit med sin siste kone Mary. Ernest hadde fra før 3 sønner. Men siste årene slet han med depresjoner, og stor alkoholbruk. Til slutt ble livet for tungt. I 1961 tok Hemingway sitt eget liv og skjøt seg med et haglegevær. En trist avslutning på livet til en berømt forfatter.

Ernest Hemingway






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar