torsdag 26. april 2018

Om måneden april, 2018

I vår kalender er april årets fjerde måned. Den andre vårmåneden. I den tidlige romerske 10- måneders kalenderen var april den andre måneden. Før 713 før Kr. ble januar og februar lagt til slik at april ble den fjerde måneden. Julius Cæsar la til en ekstra dag slik at den julianske kalenderen hadde april med 30. dager. Personlig har jeg to kalendere jeg skal følge i 2018.

Cæsar

Mine kalendere

Ofte feirer vi påske i april, slik som i år da vi feiret første- og andre påskedag i starten på april. I år startet altså påsken i mars, men ble avsluttet i april.

Gult i påsken

Pluss påskeegg

I april begynner vårtegnene å vise seg. Busker, planter og trær våkner til nytt liv. Om høsten blir mye av naturen brunt og visner, ofte en trist tid. Men så kommer våren med nytt håp, da våkner naturen igjen. Gåsunger begynner så smått å vise seg.  

Vårblomster

Stemorsblomster

Gåsunger

Mange av trekkfuglene kommer tilbake, andre fugler våkner til og nyter vårsolen. Da jeg tidligere denne måneden var i München, så jeg mange svaner og store, fargerike ender kose seg på vannet .

Svaner

Småfugl

 Bjørnstjerne Bjørnsson (1832- 1910) hyllet april med et dikt han kalte: Jeg velger meg april. Diktet er fra 1866. 

Dikteren

Diktet

 April er ingen sommermåned, men den første i sommerhalvåret. 14. april er sommerdagen, for da starter sommerhalvåret. I april kan en se enger med hvitveis.

Naturen våkner

Forfatteren Lars Saaby Christensen har omtalt våren på en fin måte, synes jeg. Han er en av våre mye leste, nyere  forfattere. Jeg synes hans ord om våren er meget godt sagt.

Lars Saaby Christensen
Han sier om våren:

Jeg ser våren gå gjennom verden. Den legger igjen sin grønne latter og har en avtale med solen.


Jeg sier: Gå ut og nyt våren.






 
 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar