søndag 29. april 2018

Spasertur langs Akerselva, april 2018

I går på lørdag var det først tåke og grått vær, men så lettet det og ble sol og strålende vårvær i Oslo. Jeg to buss inn til Oslo og videre mot Grünerløkka. Her startet vi spaserturen langs Akerselva. Janis skulle bli med, men hun hadde gått en ekstra lang tur dagen før, og la seg først ned og nektet å gå.

Janis protesterer

Dette området ved Akerselva er fascinerende og spasere i med all graffitien og kunsten på veggene og den gamle bebyggelsen. På et hus var pyntet på veggen med øre og nese blant annet. Så kom vi forbi det som heter Strykejernet som er en kunstskole.

Spesiell pynt
Galleri Strykejernet

Jeg synes også lysekronen ved utestedet Blå, er spesiell. Vi var så vidt innom et kunstmarked på stedet som het Ingensteds, der var flere som solgte kunsten sin. Jeg tok bilde av en dame som satt ved maleriene sine som hun skulle selge.

Lysekronen

Ingensteds
Malerier til salgs

Her i området ligger utestedet Blå, og videre langs Akerselva ligger uteserveringen til Ingensteds. Her finner vi også Tausmania kunst. Huset er okkupert av ungdom slik som huset Blitz, men der er snakk om politikk, her er det kunstnere. Snart skal dette huset rives.

Utestedet Blå

Uteserveringen Ingensteds
Tausmania kunst

Nå hadde Janis blitt kvikkere, særlig da hun kunne gå helt ned til elven. Akerselva er 9, 8 km lang, den kommer oppe fra Maridalsvannet og har et fall på 149 m. Den renner helt ned til sentrum, resten av elva går i rør under jernbanesporene ved Oslo S, og renner ut ved Paulskaia i Bjørvika bak Operaen.

Janis har kviknet til

Fra gammelt av var dette en rik lakseelv helt til det ble sluppet ut klor i 2011 som drepte all laks og annet liv i elven. Men høsten 2015 kom laksen tilbake. Nå er her et yrende fugleliv, og i området var mange vårblomster.

Rikt fugleliv
Vårblomster

Fra 1980- tallet kom planer om å gjøre Akerselva fra å være en dumpingsplass til å bli et friområde. Nå så vi at våren var kommet langt med grønne løv på trærne og flere hadde bristeferdige knopper. 

Våren kommet langt
Flere vårblomster

Planene om å gjøre noe ved området ved Akerselva startet alt på 1980- tallet og utviklet seg etter hvert. Så nå gikk vi tur i Akerselva Miljøpark, og blir kalt Elvepark. Nå studerte vi en gammel trestamme som lå nede, etter hvert har nye røtter kommet til og nye trær vokst opp. I bakgrunnen ser vi Jakobs kirke som nå ikke er vanlig kirke lenger, men brukt til andre formål.

Nye trær av gammel stamme
Vi spaserte videre og nærmet oss Eventyrbrua. Janis var stadig ned til elvekanten. Det var mye folk ute og spaserte i det flotte vårværet.

Ved Eventyrbrua

                                  
Fint ved Akerselva

Nå var vi etter hvert kommet til Grønland og spaserte videre i byen, og passerte den spesielle 
"statuen" av hånden som holder en rose. Så møtte vi tredjemann og vi satte oss og tok en forfriskning på People ved Centrum Scene. Men nå var Janis trett og skulle hjem.

Statuen

Pause

I Oslos gater var mye folk ute og nøt vårværet. Det var blitt ut på lørdag ettermiddag og jeg skulle snart ta bussen hjem. Men først en pause på Christiania Torg. I bakgrunnen på bildet ser vi Christianias eldste hus fra 1626. Så ruslet vi videre på Karl Johan der de hadde fått på plass store "krukker" med fine vårblomster. Ingen tvil om at våren var kommet. Det hadde vært en flott spaser tur langs Akerselva, og fin visitt i det vårlige Oslo, nå skulle jeg snart ta bussen hjem.

På Christiania Torg 

Vår på Karl Johan












Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar