torsdag 30. august 2018

På matvandring i Oslo, august 2018, del 1

Lørdag var fire fra familien på matvandring i Oslo. Bakgrunnen var at en fra familien fikk denne turen som gave, giveren ble med, og to av oss andre ble også med. Dermed var vi fire som møtte opp ved Kaffebrenneriet som ligger i Dannevigsveien 18. Der stod også de andre som skulle bli med.

Kaffebrenneriet

Rett over gaten og litt opp i bakken ligger Sagene kirke. Her er Dannevigsveien som fikk navn etter Dannevigs løkke der Sagene kirke ligger nå. Guiden ønsket velkommen og delte ut en flaske vann til oss alle 12 deltagere. 

Sagene kirke

Rett ved siden av der vi stod var en butikk kalt Ekte Vare. Guiden vår sa at vi skulle starte vandringen med en tur innom den butikken, der var kafé også. Dagligvarene her har fokus på økologiske varer. Vi fikk servert et lite glass appelsinjuice her.

Butikken

Inne i butikken

Artig å se varene som mel og gryn i store poser, man vog opp så mye en ville ha. Dagligvaretilbudet er fokusert på kvalitet og økologi. Her var for eksempel håndsåpe i store kartonger av resirkulert papp.

Håndsåpe

Navnet Sagene stammer fra 1500- tallet da området var knyttet til sagbruk. Vi kom forbi det gule huset som er Sagene Lunsjbar. Historien her går tilbake til 1855 da Folkvang kafé åpnet. I 1953 ble det lunsjbaren, da regnet som en brun kafé. Brun er brukt som symbol på et folkelig og ujålet sted. Det opprinnelige stedet ble revet i 2000- årene, men bygd opp igjen som en rekonstruksjon av det gamle. Det ble åpnet i 2007, og er et moderne spisested med en gammel historie.

Sagene Lunsjbar

Sagene er et koselig område med hus fra 1930- og 1950- tallet. Vi spaserte videre på gaten nedenfor Voievolden gård. Den eies og drives nå av Fortidsminneforeningen. Gården fikk dagens form på slutten av 1700- tallet. Men som nevnt passerte vi nedenfor gården.

Koselig strøk Sagene

Vi gikk nedenfor gården

 Guiden samlet oss foran et tre ovenfor Akerselva og fortalte om livet langs elva i gamle dager. Et idyllisk sted å spasere, her er mange idyller.

Orientering

Idyllisk langs Akerselva

  Vi stoppet ved der Oslos første vannrør ble anlagt, det var før 1624. Trerørsledninger gikk til Akers hus festning. Syv ledninger ble anlagt, forsynte slottet, men nedlagt i 1879. Nedenfor var en statue av en sittende elefant. Hvorfor den sitter der, fikk jeg ikke med meg, kanskje fordi elefanter kan sprute vann med snabelen. 

Minneplaten
Sammen med elefanten

Vi stoppet opp og så på det eldste bevarte industribygget i Oslo, det ligger her ved Akerselva. Glads Mølle og Papir fra 1736. Tenk for et liv da den var i drift, flere hadde sitt arbeid her.

Eldste industribygget

Nå kom vi til en helt spesiell kafé. Den heter Fomoto, her er bruktbutikk også. Men vi skulle ta en pause her og fikk servert vafler med syltetøy. Vi satt ute, og det var spesielle omgivelser. I grenene på et store tre hang gammeldagse lampeskjermer. Det vi jeg kalle en festlig uteservering.

Festlige omgivelser
Gode vafler

Vandringen fortsatte og nå kom vi forbi bysten av forfatteren Oskar Braaten (1881- 1939). Han var forfatter og skrev om arbeidernes kår den gangen, særlig fortalte han om fabrikkjentene som arbeidet på veveriene langs elva.

Oskar Braaten

Vi passerte Hønse- Lovisas hus. Navnet kommer fra Oskar Braatens skuespill Ungen fra 1911. Hun var en varm person som ofte tok seg av jentenes barn da de måtte jobbe på fabrikkene. Huset tror en er satt opp rundt 1800. Lenger borte på en bru var statuen av fire fabrikkjenter.

Hønse- Lovisas hus
Fabrikkjentene

Den industrielle revolusjonen kom til Norge fra England. Det gjorde også byggestilen. Fasaden på fabrikken Hjula og Graa ligner virkelig på en engelsk slottsruin.

Ligner på engelsk
slottsruin

Del 2 i morgen.  

   


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar