søndag 14. april 2019

To av de minste stater i Europa, april 2019

Jeg har skrevet om Italia, og om italienske øyer. Da er det naturlig å skrive om to små stater så å si rett i fanget på Italia. Først om Vatikanstaten som er verdens minste stat både i areal og folketall. Den ligger i Roma, dermed er grensene til Italia. Vatikanstaten har knapt 1000 innbyggere, og omfatter Peterskirken og nærmeste omgivelser.

Peterskirken og en del
av området
 
Historien til kirkestaten går langt tilbake og var da en stor stat som omfattet hele Midt- Italia. Nå er det bare den lille Vatikanstaten, men det er en suverent egen stat, og paven er overhode. Det er italiensk politi som har ansvaret for lov og orden. Mitt første besøk i Vatikanstaten var da vi var på cruise i 1999, og var da på utflukt til Roma. Vi besøkte Peterskirken som er en fantastisk kirke. Da vi kom forbi en statue inne i kirken, var det viktig å ta på foten til statuen, det betydde lykke.

På cruise i 1999

Første gang i Peterskirken
Ikke bilder med blits, derfor
mørkt bilde fra interiør
En gardist passer på

Mitt andre besøk i Vatikanet var under en helgetur i Roma i 2011. Da besøkte vi Peterskirken som er det nest største kirkebygg i verden, og skal være bygd over apostelen Peters grav. Inne er et staselig interiør med blant annet mange malerier. Det største museet var stengt denne dagen, men vi besøkte et mindre i kirkebygget.

Her vi gikk inn
Fine malerier
Skatter i museet i
Peterskirken

Latin er det offisielle språket i Vatikanstaten, men italiensk brukes også. Svitsergarden med 100 gardister er pavens livvakt. Den oppstod på 1500- tallet, og den som vil bli gardist, må være av sveitsisk herkomst, samt bekjenne seg til katolsk tro. De har spesielle uniformer. Denne gangen også så jeg gardister.

På  Petersplassen i 2011
En gardist
På helgetur i Roma 2011
Flagget til Vatikanstaten

Den andre staten jeg vil fortelle om er San Marino som er en republikk i Sør- Europa, i Apenniene, og omgitt av Italia som landet grenser til. Det er Europas tredje minste stat etter areal, og nest minst etter folketall. I San Marino bor under 34 000 innbyggere. Hovedstaden som også heter San Marino ligger ved foten av Monte Titano.

Borgen på toppen

San Marino regnes som Europas eldste republikk. De skal ha blitt grunnlagt på 300- tallet av stein hoggeren Sant Marinos. Etter hvert ble her et kloster og en festningsby. Første gangen jeg besøkte San Marino var da vi var på ferie i Italia på slutten av 1970- tallet, i byen Senegallia. Da tok vi en utflukt til San Marino, og var oppe i hovedstaden. Her oppe var god utsikt.

Utsikt fra høgda
På toppen i
San Marino by

 San Marino ble anerkjent som egen stat av paven i 1631. Fra 1862 står San Marino under beskyttelse av Italia. Andre gangen jeg var i San Marino var også da jeg var på ferie, men nå i Rimini i 1991. Første bilde viser på vei oppover til byen og vi passerer en gate. Andre bildet er utsikt oppe fra byen. Det tredje bildet er tatt oppe i byen.

Fra en gate
Utsikt
Yngstemann på tur i San Marino

Flagget til San Marino

   
    



  



    

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar