mandag 19. august 2019

Sommerturen 2019, del 13

Fredag 2. august våknet jeg i San Francisco. Jeg hadde vært her en gang før, men så fram til dagene vi skulle være her. Det er en stor by med om lag 890 000 innbyggere. Byen ligger på en halvøy ved utløpet til San Franciscobukten. Det er en internasjonal by, og en flerkulturell by. Vi startet dagen med en kopp kaffe i salongen ved resepsjonen på hotellet.

Fra hotellet

Først gikk vi en tur i Chinatown som er det største i Nord- Amerika. Her har de sine egne skikker, språk og religiøse steder som er viktig for kinesiske innvandrere. Her er sykehus, parker og torg. Nå gikk vi og så i butikkene langs gaten vi gikk.

Gikk inn her
Fra en butikk

Vi gikk videre, og kom til Grace katedral. Det er et stort og imponerende bygg i fransk gotikk. Den første kirken her var en liten kirke som ble grunnlagt i 1849, men en større ble bygd rundt den lille som stod der, den var ferdig i 1868. Den ble ødelagt av en brann som ble utløst av jordskjelvet i 1905. Denne nye katedralen ble innviet i 1964. Her i katedralen holdt Martin Luther King jr. en tale i 1965.
Jeg tok bilde akkurat da en av trikkene passerte.

Grace Katedral

Vi gikk inn, og der var et stort kirkerom med høye, smale glassmalerier, noen av dem hadde et lite rosevindu øverst. Det var fint framme i koret, og høyt under det lyse taket. Men flottest av alt var det store rosevinduet.

Fra koret
Fine glassmalerier


Det store rosevinduet
 
Katedralen i bakgrunnen
 
Det var tid for pause, og vi spiste brunsj på Toast. Vi satt på uteserveringen for været var fint. Så tok vi en Uber til Lombard Street. Der er et kvartal som er svært bratt, jeg husket det godt fra sist jeg var her, for det er ganske spesielt.

Brunsj
Ved Lombard Street

Vi spaserte opp den bratte gaten, det var travelt i solsteiken. Så var vi oppe og så ned på de 8 hår nålsvingene, mellom hver sving der bilene sakte kjørte nedover var fullt av blomster. 

Svingene
 
Mye fine planter
Masse blomster
På husene var blomster

Jeg syntes her var mer frodig enn sist jeg var her, utsikten her oppe er unik. Jeg tror at i dette strøket må være ekstra dyre boliger. Da vi kom nedover og så oppover på svingene, kom en flokk på segway. At de våger, tenkte jeg.

Unik utsikt
Fint her oppe
På vei nedover
En flokk våghalser

Gatene i strøket er bratte, det ser ut som husene står på skeive. Men nå var vi på vei nedover så det var lettere å gå her. Jeg synes det er et festlig med de bratte gatene.

På vei nedover

Fint i San Francisco


 Da vi kom et stykke nedover så vi en kirke, det var St. Peter og Paul kirke, det er en romerkatolsk kirke. Kirken er særlig for italiensk- amerikanere, men siste årene også for kinesisk- amerikanske katolikker. Det var på denne kirketrappen det kjente paret Marilyn Monroe og DiMaggio tok brude bilder. De fikk ikke gifte seg i kirken siden de var skilt, men de dro hit og tok brudebildene. Jeg gikk inn, og syntes særlig framme ved altertavlen var lyst og fint. Glassmaleriene og veggmaleriene under var dekorative.

Kirken
Framme i koret
Dekorativt

Neste vi ville besøke var Haight Ashbury som er kjent for hippiekulturen, her var senter for hippie kulturen i 1960- årene. Blant andre har Janis Japlin og Jimi Hendrix bodd her, to av rockehistoriens store navn. Først stod vi utenfor det rosa, fine huset der Janis Japlin hadde bodd. Hun som ble født tre uker for tidlig i 1943, men utviklet seg fort. Hun kunne spise selv uten å rote da hun var 11 måneder, hun kunne skrive og lese 3 år gammel, og spilte vanskelige pianostykker da hun var 4 år. Hun studerte ved et universitet i Texas, og var en begavet maler. Men det var musiker hun ville bli, og ble en kjent artist med sin hese stemme, men hun misbrukte narkotika. Hun satte en overdose med heroin og døde i 1970, bare 27 år gammel. Hun ble kremert og asken spredd fra fly utover Californiakysten, det var hennes ønske. Hun var rik, berømt, men svært ulykkelig.

Janis Joplin bodde her

Det var lett å finne huset til Jimi Henrix. Han levde fra 1942 til 1970. Han regnes som en av de største stilskaperne. Han var en svært god gitarist. Henrix hadde ingen lett barndom, og hadde ikke samme gode utgangspunkt som Joplin hadde. Men Jimi Henrix ble også en kjent artist, og oppnådde ikon- status. Han fikk en stjerne på Hollywood Walke of Fame. Han døde også bare 27 år gammel. Han brukte narkotika, men skal aldri ha brukt heroin. Nå stod vi utenfor hans hus.

Her bodde Henrix
Fint strøk

  Nå ble det pause på et sted i gaten med flere pussige reklamer, særlig dameføttene som stakk ut fra et vindu. Så Uber til Union Sqare, der ble det shopping på Macy´s.

Pussig reklame
Så shopping

Om kvelden ble det middag på restauranten B 44, det ble tapas. Etterpå gikk vi en kveldstur og stoppet for å se veggmaleriet som viste bilde av kunstneren Dali, han var lett å kjenne igjen. Før vi tok kveld var vi innom vinbaren Aquitaine.

Middag her

Veggmaleri 
Innom vinbar
Fortsettelse.

 













 

 


 
 
  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar