fredag 24. september 2021

Tur med Polarlys september 2021, del 1

 Jeg kom igjen i går fra tur med hurtigruta Polarlys, etter en tur langs norskekysten, Turen tok 12 dager med reise til og fra Bergen. Nå vil jeg fortelle fra hver dag av turen, for vi opplevde en del på denne reisen. Reisen ble arrangert av reiseselskapet Vitus, og møtte oss i Bergen. Bussen med deltakere fra denne delen av landet  skulle møte på Oslo busstasjon, der ville bussen hente oss. Mens jeg ventet på at bussen kom, studerte jeg blant annet kunst som stod utstilt i et stort glassmonter. Det var kunst fra Akershus Kunstsenter. 

Studerte kunsten


Så kom bussen, og vi som skulle bli med Vitus reiser, tok plass. Så holdt sjåføren opptelling, men klødde seg i håret og talte igjen. I mine papirer står at det skal være 19 personer, men her sitter 21, sa han. Men alle hadde reisebevis, så sjåføren startet opp og vi kjørte ut fra Oslo. Vi kjørte i fint landskap i stille pent vær.  

Kjørte i pent vær


Etter hvert tok vi av ved Gol, kjørte videre i landskap med høstlige drag i fargene.  På Flå ble det en kort pause. Jeg tok bilde kun av bussen vi kjørte i. Så videre mot Gol, landskapet bar preg av høst. Da vi kom til Gol, ble det en halv times pause. Gol er en kommune i Hallingdal. 

Bussen vi kjørte med

Landskap i Hallingdal


Pause på Gol


Fra Gol kjørte vi videre opp i høgda, der så jeg nedover til mye skog, men også daler og bebyggelse. Her var en god del hytter å se i området. Nå var det høstens farger som pyntet opp dalene. Vi kom til det høgeste punktet som er 1137 meter. 

Høstens farger


 Vi ser høgeste punktet


Turen fortsatte nedover, men nå skiftet været. Først bra, men vi var på vei mot Gudvangen, og nå så vi at skodda lå helt nede i dalbotnen. Gudvangen ligger i Aurdal kommune, helt innerst i Nærøyfjorden. 

Først bra 


Så skyet det til


Vi nærmer oss dalbotnen

Nå skulle vi ha pause på Gudvangen Viking Dinner. Da vi skulle gå av bussen, åpnet himmelens sluser seg, og regnet høljet ned. Jeg løp som gal for å komme meg inn på kafeen. Der spiste jeg et lakse- smørbrød og drakk kaffe. 

Deilig lunsj


Etter måltidet gikk jeg rundt i bygget og så på alt som var til salgs. Dette stedet er særlig populært blant cruiseturister, for her er også en vikinglandsby, bygd opp slik en tror det var i Vikingtiden. Men vi skulle kun spise her. På butikken var en hyggelig, staut butikkdame som gikk rundt barfot, som det sømmer seg en som selger vikingting. Da vi dro fra Gudvangen klokken 15.00, var det opplett, men skodda lå fortsatt langt nede i dalbotnen. Jeg tok bilde av huset vi besøkte.

Her er blant annet Gudvangen
Viking Dinner

 Vi dro videre og passerte blant annet Voss, skibygda. Været var fortsatt grått, men mye lettere. Endelig var vi framme i Bergen, og gikk om bord i hurtigruta Polarlys. Da var klokken 18,30. Nå fikk vi våre lugarer, men jeg likte den ikke, og fikk straks en annen. Det kostet en del ekstra, men lugaren er viktig. Vi gikk fra Bergen kl. 20.15.

Vi gikk om bord i hurtigruten


Jeg gikk opp i 7. etasje for å se avgangen fra Bergen kl.20.15. Der lå også baren, nå ble det et glass champagne som avseilingsdrink. Der så jeg avgangen og starten på reisen. Men jeg tenkte også på at denne dagen var 11. september, 20 år siden det grusomme terrorangrepet i New York. Det var fælt. Men nå startet turen med Polarlys, og jeg var spent på fortsettelsen. Framover vil jeg skrive hver dag om dagene om bord og på land.

Avseiling med champagne. De to lysene på midten av bildet er avspeiling av lyset der jeg satt i 7. etasje.

Fortsettelse hver dag framover.   

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar