søndag 24. august 2014

Oslo sentrum nord for Karl Johan august -14, del 1

I går var to av oss på vandring i Oslo sentrum. Vi startet på Halfdan Kjerulfs plass, en liten park ved St. Olavs gate, øst for slottsparken. Arealet her var en del av området som hørte til slottet. Plassen er kalt opp etter komponisten Halfdan Kjerulf i 1870.

Ved fontenen

Her står en byste av Halfdan Kjerulf, men også av flere kjente personer. Nå var det full oppussing av statuene. Under er bilde av han som plassen er kalt opp etter.

Halfdan Kjerulf

Rikard Nordraak vokste opp i St. Olavs gate 27. Det var faren hans som selv tegnet leiegården som ble bygd i 1846. Her i dette huset skrev Rikard: Ja vi elsker. Det var i 1863. I sin ungdomstid bodde  fetteren hans, Bjørnstjerne Bjørnson, også her. I dag er det Humanetisk forbund som har huset.

Nasjonalsangen vår er skrevet her

   Turnhallen fra 1901 ble reist for Oslo turnforening som ble opprettet i 1855. Det er Norges eldste idrettslag. Bygget er i teglstein, stilen er nybarokk. På folkemunne kalt treningshuset. Her er fortsatt treningsaler.


  I St. Olavs gate 23 er det kirke og forretningsgård i samme hus. Det ble oppført i 1900 for metodistsamfunnet. Et nytt eksempel på en arkitekts måte å lage fasaden både kirkeaktig og forretningsaktig. Nå er her kun kontorer. Ironisk nok var her i 1980 i første etasje et utested som het: Lysthuset.

Spesiell kirke

Så kom vi til Edvard Munch sitt barndomshjem. Her bodde han fra 1868- 1875. Fra han var 5 til han var 12 år. En del av det han husket fra de årene har han brukt som motiv i maleriene sine. Det er snakk om å gjøre bygården om til museum.

Her bodde Munch som barn

Så gikk vi en liten sving bortom Blitzhuset. Et ekte skjærereir. Klientellet her er stort sett venstreradikale som pønkere, anarkister og kommunister. Jeg syntes ikke at det pyntet opp i bybildet.

Ingen skjønnhet

St. Olavs gate 21 har flotte, gule bygårder fra 1870 i nyrenessansestil. De er bygget av arkitekten Wilhelm von Hanno. Han har tegnet ti av gårdene i St. Olavs gate, Han og hans familie bodde i nr. 7. Vietnams ambassade ligger i en av bygningene.

Vietnams ambassade

  Her bodde arkitekten

  Gaten er oppkalt etter St. Olav og han er foreviget på en vegg. Gaten har mange flotte leiegårder, han har boltret seg med tegnesakene arkitekten von Hanno.

St. Olav
 

Flotte bygg

St. Olavs plass har eksistert siden utbyggingen på midten av 1800. Senere ble plassen pusset opp, blant annet ble det satt opp en diger lysfontene, prinsesse Martha Louise åpnet plassen i 2009.

St. Olavs plass

Eneste gjenværende av bygningene fra 1870- årene er bygården med det gamle Rikshospitalets apotek. I første etasje har vi nå serveringsstedet Teketopa (les bakvendt). Serveringsstedet Ylajali ligger også her. Det er kalt opp etter en figur i Hamsunds bok: Sult. I romanen bodde Ylajali i denne bygården.
   
Kjent bygård

Så kom vi til St. Olav domkirke. En katedral for Oslos katolske bispedømme. En av Oslos mest besøkte kirker. De har daglige morgen- og ettermiddagsmesser, og flere søndagsmesser med fulle hus. Det blir holdt messer på flere språk, for det er en rekke nasjoner i menigheten.

St. Olavs kirke
 
 

Kirken stod ferdig i 1856, men fikk katedralstatus først i 1953. Stilen er nygotikk. Døren stod åpen og jeg ville inn og se. Jeg gikk inn og havnet rett opp i en vielse, i en fart fikk jeg tatt bildet og kom meg ut. Det lille glimtet jeg fikk viste en flott innredning.

Hysj, vielse

 Under Andre verdenskrig ble det installert et trykkeri for illegale aviser i tårnet. Sogneprest Hugo van der Vlugt ble i forbindelse med annet motstandsarbeid arrestert og døde i konsentrasjonsleir i 1943. Utenfor kirken står et minnesmerke over falne fra den katolske kirke. Den har 16 navn i tillegg til sognepresten som omkom i konsentrasjonsleiren.

Minnesmerket

.Fortsettelse i morgen.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar