mandag 25. august 2014

Oslo sentrum nord for Karl Johan, del 2

Vi spaserte videre og kom til Adventskirken som ble bygd i 1885 i nyrenessanse. Det var både kirke og forretningsbygg. Kurbadet til venstre i bygget. Se det spesielle tårnet.

Adventskirken

Trefoldighetskirken ble innviet i 1858.Den er bygd i rød tegl i nygotisk stil. Kirken har over 1000 sitteplasser, og er en av landets største. Da kirken ble bygd, var dette området av byen spesielt fattig. Det ble hevdet at de som var fattige i hvert fall skulle ha en skikkelig kirke som kunne danne en himmel over deres liv.

Den digre kirken

Maltheby er byens første moderne leiegård, fordi det var et større flerfamiliehus i mer enn to etasjer beregnet på utleie. Det ble satt opp i 1844, og er i enkel senklassisisme. Henrik Ibsen og Camilla Collett har bodd her.

Kjentfolk har bodd her

Deichmanske bibliotek er Norges største folkebibliotek, og et av de eldste bibliotekene i Norge. Det ble grunnlagt i 1785. Dagens hovedfilial stod ferdig i 1933 i klassisistisk stil, og blir også kalt Trappehuset fordi bygget har så mange trapper.

Norges største folkebibliotek

  Ved inngangen er en statue av Arne Garborg, norsk forfatter kjent av de fleste.

Ved Arne Garborg


På baksiden av biblioteket står en overbygd gang støttet opp av søyler. Egentlig skulle det bli et tilbygg, men det ble ikke noe av. På bildet under ser en hvor nær Trefoldighetskirken er.

På baksiden

Jeg ante ikke at det er så mange kirker i Oslo. Nå kom vi til Margaretakyrkan som hører til den svenske folkekirken. Tidlig på 1900- tallet bodde det mange svensker i byen, og kirken stod ferdig i 1925.

Margaretakyrkan

 Jeg kunne tenkt meg å se kirken innvendig, men den var låst.

Døren var låst

Sannelig min hatt møtte vi på en kirke til. En liten kirke i Møllergata. St. Edmunds Church. Den ble oppført i 1884 i gul og rød teglstein. Denne kirken er for den engelske menigheten av den engelske statskirken.

En kirke for engelskmenn

 Men nå måtte vi ha en pause, og satte oss på en kafe som har et enkelt navn: Kjøkken og bar. Utsikten var på ene siden til det som var hovedpolitistasjon mellom 1866- 1978. Den var bygd oppå en kirkegård. På andre siden så vi ned på Youngstorget der det akkurat var en markering for Syria.

Gamle politistasjonen


Markering for Syria

Etter en pause gikk vi ned til Youngstorget som ble anlagt i 1846. Torget er kalt opp etter mannen som eide grunnen der torget ligger, Jørgen Young. Dette er hovedtorget i Oslo, her selges mange ting. Torget er også kjent for Ap sine møter 1. mai.

Torget med LO- bygningen

Folketeaterbygningen ligger her og er en forretningsgård på 12 etasjer i funkisstil, inspirert av nederste del av Empire State Building. Øverst har AP sine kontorer.

Folketeaterbygningen

Så passerte vi Justisen. Opprinnelig en bondehandelsgård oppført i 1820- årene, men er nå serveringsstedet Justisen. I nærheten lå det gamle tinghuset, og mange av juristene som jobbet der hadde denne kroa som stamsted, derav navnet.

Justisen

  Så kom vi til Høyesterett som er et stilig bygg oppført i 1903, bygd i italienskinspirert nyrenessanse. Dette er landets øverste domstol, og har hele landet som rettskrets.

Høyesterett

 Siste del, del 3, kommer i morgen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar