tirsdag 12. august 2014

Skottland juli 2014, del 5

Da er dataen oppe og går så jeg kan skrive siste del om turen til Skottland en dag enere enn lovet. Tirsdag 22. juli var vi kommet til Edinburgh, og om kvelden skulle de av oss som hadde meldt seg på, til et sted og se et skotsk show. Der opptrådte både kvinnelige og mannlige sangere og dansere, og flinke var de.

Kvinnelige dansere

Og mannlige

Vi var på et fint sted, mest som en speilsal. Vi fikk servert treretters middag med både kvitvin og rødvin til. Det ble en spesiell seremoni da de kom rundt og bød på nasjonalretten Haggis, men jeg vet hva det er laget av og smakte kun en teskje. En sekkepipeblåser opptrådte også. Det var et show med høg klasse. En artig opplevelse.

Sekkepipespiller også

  Nei, men?

Onsdag skulle vi først på en tur i byen sammen med guiden. Først så vi på Britannia, den engelske kongefamiliens tidligere kongeskip. Nå er det museum og ligger ved kai i Edinbutgh.

Britannia

 Så gikk vi opp til ei høgde med fin utsikt over Edinburgh. Her oppe var flere minnesmerker helt fra Napoleons tid.

God utsikt til byen

Oppe i høgda

Neste besøk var ved The Palace of Holyrood House. Men porten var stengt og det krydde av politi, for nå var dronning Elisabeth, prins Charles, og Camilla på besøk. De kongelige bor her når de er i Edinburgh. Vi måtte nøye oss med å kikke gjennom porten.

Her var de kongelige
 
Fin port, men stengt

Vi hadde litt privat tid her, og gikk for å se på deres Storting. Skottland har alltid hatt egen forvaltning, samt eget juridisk og rettslig system som bygger på andre premisser enn det engelske.
Vi var kun inn i foajeen for vi hadde knapp tid. Her hang et fint portrett av dronningen som jeg foreviget.

Skottlands Storting

Dronning Elisabeth

Så til borgklippen der Edinburgh Castle troner, delvis fra 1000- tallet. Mye historie i veggene her. Her oppe i området vandret soldater i kilt, de virket fremmedartede. Kanskje de var på besøk?

Oppe på Borgklippen

 Soldater?

Resten av dagen var privat. Et par av oss slo lag og spaserte i hovedstaden. Vi stakk innom St. Johns Church for den var åpen. Inne var staselig med fine glassmalerier.

St. Johns kirke

Fint inne

Vi ruslet videre og kom forbi en gatekunstner. Det så ut som hunden var laget av sand. Pause tok vi på Balmoral hotell. Puben der var stilig.

Gatekunst
Pause på Balmoral

Vi spiste privat og tidlig middag. På Bella Italia, god italiensk mat. På restauranten hang mange familiebilder på veggene, og kelneren sa det var av eierens familie.

Familien på veggene

 Vi ruslet rundt en stund til, men returnerte til hotellet. Vi skulle reise neste morgen, dermed lurt å være opplagt.

I Edinburgh

 Torsdag var avreisedag. Vi sjekket ut fra hotellet og dro til flyplassen. Turen til Arlanda gikk fint. Så om bord i flyet til Oslo. Da vi var i luften startet personalet å dele ut mat til de som skulle ha, men så ble det turbulens, de måtte bare avslutte. Men vi kom trygt ned på Gardermoen. Turen til Skottland var en opplevelse, og svært lærerik.

  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar