tirsdag 26. august 2014

Oslo sentrum nord for Karl Johan, del 3

Nå stod vi foran Finansdepartementet. Det stod ferdig i 1904, og er i jugendstil. Fasaden er hogget ut i grov granitt. Øverst på fasaden står: Ja vi elsker dette landet. Hvorfor starten på nasjonalsangen stod der stusset jeg på. Kanskje det betyr at pengene skal gå til hele landet?

Finansdepartementet

Starten på nasjonalsangen


Så Oslo tinghus oppført i 1992- 94. Bygget har åtte etasjer. Her er Oslo tingrett og Oslo byfogd. Huset har en rekke rettssaler. Våren 2012 ble rettssaken mot terrortiltalte Anders B. Breivik holdt her i Tinghuset.

Oslo Tinghus

Så hovedkontoret til Schibstedkonsernet, Nordens ledende mediebedrift. To gamle bygninger i rød tegl er bevart ved inngangspartiet. Det tilhørte C&C Knudsens Caffe Brænderi (1870- 1892). Utenfor står en statue av Tinius, statuen er laget av Per Ung og avduket i 2005. Tinius Nagel- Erichsen er hovedeier i Schibstedkonsernet.

Sammen med Tinius

I området står høyblokka i regjeringskvartalet, samt Y- blokka som har sandblåst kunst av Picasso: Fiskene. Diskusjonen har vært høglytt om hva som skal skje med bygningene.

Høgblokka

Y- blokka med kunst av Picasso

 Videre et bilde fra Ibsen- kvartalet. Det er forretningsblokker fra 1995, kjent fra tv- serien Hotell Cæsar. I serien ble det hengt et banner med hotellets navn over skiltet med Ibsen- kvartalet høgt oppe på veggen.

Brukt i hotell Cæsar- serien

Nå hadde vi gått runden, men hva hadde strøket å by på av barer og kafeer. Nå skulle det undersøkes. Først en populær, liten pub. Lokalet var tidligere et konditori som het: Parisienne. Så startet en som het Per med pub, og stedet heter kort og godt: Per på hjørnet.

Artig sted

  Jeg stusset over at der stod en gammel prekestol på en pub, og spurte bartenderen. Han sa at mye av innredningen var hentet fra en gammel, engelsk kirke, men det var i norsk eie.

Foran prekestolen

Så innom et sted som het: Hr. Nilsen. Det er en kjent jazz- og viseklubb. Her satte vi oss ned og hørte på musikk. Kjentfolk som Åse Kleveland har sunget her.

På Hr. Nilsen

  Vi var innom Eilefs Landhandel. Her var full jubel med gulkledde fans som jeg trodde var Kanarifugler som tilhengere av Lillestrøm kalles. Nå var det store norske flagg, jubel og fotografering. Rett etter gikk de, men jeg huket en og spurte hvilket fotballag de heiet på. Svaret var det tyske laget Dortmund.

Dortmund- fans

   Nå var vi på vei mot et busstopp, og da kom vi forbi statuen av vår kjente skuespillerinne Aud Schønemann, kjent fra mange morsomme serier og filmer.

Statue av Aud Schønemann

På vei mot busstoppet nedenfor slottet, kom vi forbi Hard Rock cafe. Guiden fortalte der var mye spennende utstilt på veggene. Det måtte jeg se, og gikk inn.

Ikke mitt stamsted

Her hang kjolen som Madonna brukte i Evita, og der stod en statue av Mick Jagger.

Evita- kjolen
Ikke særlig pen Mick

Jeg tok et par bilder til før jeg hastet oppover mot slottet. Ikke til Harald, men til bussen. Runden vi hadde gått den ettermiddagen var interessant, og stedene vi hadde besøkt til slutt ante jeg ikke eksisterte, kun der vi var til slutt. De to siste bildene er først av gitaren til den kjente musikeren Billy idol, og barnebilde av Kurt Cobain fra Nirvana, guidens favorittband. Kjekt å se.

Gitaren til en kjent kar

Kjent fra Nirvana


  
 
  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar