onsdag 14. oktober 2015

Hva jeg synes om reisen i Hellas, høsten 2015

Jeg hadde vært i Hellas flere ganger før, men mest på øyene, ellers bare et par besøk innom fastlandet. På denne turen skulle jeg bli med på en ukestur på fastlandet. Første stopp var hovedstaden Athen. En stor, fin by som imponerte meg med alle sine hvite hus, og at den var så langstrakt, og har ingen høghus som jeg vil kalle skyskrapere.

En stor by Athen

Reisen het som fortalt "Klassiske Hellas" og lagt opp til de kjente historiske stedene. Det sier seg selv at en da må ha interesse av historie, det var derfor jeg bestemte meg for denne turen. Vi besøkte flere museum, det var også på timeplanen da det offisielle programmet startet i Athen. Men det var interessant å vandre der samtidig som vi så opp til Akropolis.

Guiden forteller
 
 Det berømte Akropolis

Neste stopp var Meteora med alle klostrene på bergtoppene. Området ligger i nordvestlige enden av sletten Tessalia i nærheten av elva Pineios og fjellet Pindos. Bergformasjonene her er utrolig spesielle, formet av naturen. Dette området kan en selvsagt besøke uten å være spesielt interessert av historie, og jeg vil anbefale et besøk i Meteora hvis en er i området.

Fantastiske Meteora
   
Masse fotomotiv

I Delfi ble også besøk i museum. Så til det berømte området der orakelet i Delfi satt og gav svar på alle spørsmål. Prestinnen Pythia satt i Apollons tempel og gav sine svar. Det sier seg selv at er en interessert i historie vil en få mer ut av å besøke ruiner.

Først museum

Tempelruiner i Delfi

Det som forundret meg i Hellas var alt søppelet langs mange strekninger av veiene. Dette burde de gjøre noe med. Spesielt ble jeg sjokkert på veien mot Olympia, som jeg har fortalt passerte vi en by der det ikke var henting av søppel i det hele tatt. Jeg trodde sånt ikke gikk an i dagens samfunn. Det stedet kan i alle fall ikke håpe på besøk fra turister, en kjører fort forbi.

Dette går ikke an

 Hotellstandarden i Hellas syntes jeg var bra. Guiden hadde sagt at en måtte være forberedt på små rom iblant, men jeg var fornøyd, jeg fikk store, fine rom. Eneste plassen jeg var misfornøyd var i den lille badebyen Tolo. Rommet var ok, men hadde ikke utsikt å skryte av. Altså var jeg fornøyd med hotellrommene.

Rommet i Olympia

I Olympia var også første besøket på et museum, etterpå gikk vi til de historiske ruinene. Her som de Olympiske leker startet, igjen interessant historie selv om det var mitt tredje besøk der.

Mer museum

Berømt område i Olympia


Ruinbyen Mistra ligger i en åsside ved Sparta og er blitt sammenlignet med et bysantinsk Pompeii. Ruiner lå oppetter åssiden, men bastionen her måtte gi tapt for tyrkerne i 1453. Veien her oppe fra
høglandet og ned til Tolo ved havet er gjennom et av Hellas vakreste.

Ruinbyen i åssiden
  
Flott landskap

Epidauros og Mykene var også historisk interessant. I Epidauros ble legekunstens gud dyrket, og interessant å høre og se restene av Mykenes berømte borg, her samlet Agamemnon krigerne før den Trojanske krigen startet. Igjen er det en fordel om en er historisk interessert.

Ruinene i Epidauros
  
Slik mener en Mykene så ut

På turen var det mange kaffestopp og da fikk en se alt grekerne hadde å by på av gode kaker, det var ofte et vanskelig valg, men søte og gode var de. Isene jeg spiste på turen var også nydelige.

Kaker i fleng

Det meste av den greske maten likte jeg, og syntes det var koselig å komme ut på kjøkkenet et sted å velge det en ville ha direkte fra grytene. Der var mye fristende.

På en familiedrevet restaurant


Det var utrolig mange katter i områdene vi besøkte, men de var til ingen plage. De fleste bare lå og solet seg. Alle de vakre blomstene må nevnes, de fleste steder var nydelige blomster, både på busker og trær.

Også søte katter

Fine blomster

Besøket i den lille byen Tolo var hyggelig, et besøk her passer for alle. På turen tilbake til Athen var det interessant å se igjen Korintkanalen fra toppen.

Idyllisk i Tolo

Korintkanalen

Jeg likte turen "Klassiske Hellas" meget godt. Guiden Helene Glykos var svært dyktig, og hyggelige reisefeller på turen. Siste kvelden var jeg på gresk aften og fikk sett folkedans, en kjekk avslutning på turen. Flyturen tilbake fra Hellas ble en opplevelse i seg selv med fantastisk flyvær. Alt i alt kan reisen i Hellas kalles en suksess.

Gresk folkedans

Strålende flytur


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar