tirsdag 24. januar 2017

Historien om det norske kongehuset, januar 2017, del 1

Det diskuteres iblant om Norge trenger sitt kongehus, noen sier det er samlende, andre sier det er ute av sin tid med arvede privilegier. Diskusjonen har gjort meg interessert i hvem de to var som fikk tilbud om å bli regentpar i Norge. Etter oppløsningen av unionen med Sverige i 1905,ble det bestemt ved folkeavstemning i Norge at den danske prins Carl, hans kone den engelske prinsesse Maud og deres sønn Alexander skulle bli konge, dronning og arveprins i Norge. De tok norske navn, og kom til Norge i november i 1905.

Ankomsten til Norge

Haakon, Maud og Olav

Hvem var dette paret? Kong Haakon VII var før dansk prins født i 1872. Han var sønn av den danske kong Fredrik VIII av Danmark. Prinsen hadde 6 fornavn, men ble kalt Carl. Da han ble voksen utdannet prins Carl seg til marineoffiser, og til slutt utnevnt til premierløytnant i den danske marine.

Prins Carl

Han forlovet seg med den engelske prinsesse Maud som ble født i 1869. Hun var datter av Edward VIII  av Storbritannia. Maud var en aktiv og sportslig jente og fikk kallenavnet: Harry.

Maud

Prins Carl og prinsesse Maud giftet seg på Buckingham Palace i 1896. I bryllupsgave av sin far fikk hun Appleton  House, en stor villa i området til Sandringham House i Norfolk. 

Brudeparet
Maleri fra bryllupet

Kong Haakon og dronning Maud ble kronet i Nidarosdomen 22. juni 1906. Senere besøkte de flere steder i Norge. Skikken med å reise rundt etter kroningen stammer fra middelalderens konger som etter signing lot seg hylle på de ulike Tingene rundt i landet.

Fra kroningen

Etter kroningen fikk kongeparet Kongsseteren i gave fra det norske folk. Men nordmennene betraktet dronning Maud med undring. Hennes britiske lynne gjorde at hun aldri kom nær det norske folk. Hun oppholdt seg ofte i England.

Alltid britisk

Dronning Maud ble britisk all sin dag. Hun var festglad, elsket å danse, og var opptatt av hester og ridning. Men alle beundret hennes utrolig smale midje. Hun målte kun 46 cm rundt livet.

Slank som en lilje

Før hun kom til Norge fant hun seg heller ikke til rette i Danmark. Maud var svært glad i sitt hjemland. Sommerslottet hun fikk av sin far i bryllupsgave var et yndet sted for henne å være. De var barnløse i 6 år før de fikk sitt eneste barn Alexander, senere prins Olav. Dronning Maud døde i 1938 i England, og kronprins Olav rakk ikke fram før hun døde.

Den lille familien

For noen år siden holdt det norske folk på å få kaffen i halsen da de første ryktene kom om at vår senere kong Olav V hadde en engelsk far, og var sønn av Mauds livlege Sir Gay Francis Laking  som var 27 år. Han behandlet henne i et hemmelig sykehusopphold i 1902 på en fornem klinikk i London. Noen sier hun var forut for sin tid og fikk hjelp til å få barn. Men her skal jeg ikke studere mer i det. På bildet under ser vi det er likhet mellom Laking til venstre på bilde, kronprins Olav til høyre.

Dette sjokkerte

Men kong Haakon VII ble satt stor pris på i Norge. Særlig hans holdning da Andre verdenskrig kom til Norge i 1940, ble hans NEI til nazistene noe han aldri ble glemt for. Bildet under er fra aprildagene i 1940 da kongen og kronprinsen var på rømmen i Norge før de reiste til England.

Far og sønn

Fortsettelse i morgen. 

 

 







  

1 kommentar:

  1. Det er vel ok om Olav ikke var sønn av Haakon. For om så var; Haakon og Maud var fetter og kusine. Så i neste ledd; Olav og Märta var fetter og kusine. Ikke helt heldig ifølge gen-etikken?

    SvarSlett