onsdag 25. januar 2017

Historien om det norske kongehuset, januar 2017, del 2

Kronprins Olav fikk sin utdannelse både på sivile og militære skoler. Han var en aktiv idrettsmann. Han hoppet i Holmenkollen i 1923, og han var en ivrig seiler. I Amsterdam under OL i 1928 vant ham gull i 6 m klassen i seiling.

Kronprins Olav tar OL- gull
Kronprins Olav giftet seg i 1929 med søskenbarnet sitt prinsesse Märtha av Sverige. Hun var 28 år, født i 1901, og datter av prins Carl av Sverige samt av Norge fram til unionsoppløsningen. Han var yrkesoffiser og fikk dermed kallenavnet: Den blå prinsen. Märtha var nr. 2 i en søskenflokk på fire.

Prinsesse Märtha

Det unge paret

De giftet seg i Oslo i 1929. Kronprinsesse Märtha ble godt mottatt i Norge. Hun var utadvendt, og ble elsket av det norske folk. Kronprinsparet fikk tre barn, prinsesse Ragnhild, prinsesse Astrid og prins Harald. Det sies de var i tvil om å få barn, grunnen var at de var nær i slekt. De var søskenbarn, det var også foreldrene til kronprinsesse Märtha.

Brudeparet

De tre barna

Men så kom krigen overraskende til Norge 9. april 1940. Kongefamilien måtte flykte i all hast. Kong Haakon og kronprins Olav flyktet til England. Derfra ledet de den norske eksilregjeringen.  Kronprinsessen og barna dro til USA. De fikk god hjelp av president Franklin D. Roosevelt, og bodde på eiendommen Pooks Hill utenfor Washington DC.

Pooks Hill

I USA gjorde kronprinsessen en stor innsats for Norges sak. Hun hadde god støtte i den amerikanske presidenten, det sies at han var svært betatt av kronprinsesse Märtha. Men så var hun en interessant person og en vakker kvinne.

En vakker kvinne

Presidenten og kronprinsessen


De trivdes sammen

Etter fem år ble krigen slutt i 1945, den norske kongefamilien kunne komme tilbake til Norge. Det var stor jubel for freden, og jubel da kongefamilien vendte hjem.

Jubel i 1945

Kronprinsesse Märtha var som nevnt svært godt likt av det norske folk. Men hun stred med sykdom. Martha fikk oppleve sin eldste datter prinsesse Ragnhild som giftet seg med skipsreder Erling Lorentzen. Hun fikk også oppleve prins Haralds konfirmasjon.

Märtha godt likt av nordmennene

Fra prinsesse Ragnhilds bryllup


Kronprinsesse Märtha ble aldri dronning av Norge, hun ble alvorlig syk og døde på Rikshospitalet i 1954, bare 53 år gammel. Hun ble dypt savnet, ikke bare av den nære familie, men også av det norske folk.

Altfor tidlig borte

Kong Haakon VII skjøttet sin kongegjerning fram til en dag i 1955 han fikk slag og falt, i fallet brakk han en fot. Etter dette satt han i rullestol og kronprins Olav var regent for faren. I 1957 døde kong Haakon VII. Hans kongegjerning var over.

Haakon VII av Norge

Det siste bildet som er tatt av kongen var da han var om bord på det britiske kongeskipet Britannia. Der holdt dronning Elizabeth II avskjedsmiddag. Bildet er tatt av Erling Lorentzen.

Siste offisielle bilde av Kong Haakon VII


 Fortsettelse i morgen.




  
   


  


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar