torsdag 26. januar 2017

Historien om det norske kongehuset, januar 2017, del 3

Da kong Haakon VII av Norge, døde, tok hans sønn kronprins Olav over som konge. Han hadde som fortalt vært regent mens faren var syk. Bildet under er fra 1921.

Ung kronprins

Nå hadde kronprins Olav mistet sin mor dronning Maud, sin kone kronprinsesse Märtha, og sin far kong Haakon. Nå var det han som skulle overta som norsk konge, men som enkemann hadde han ingen dronning som kunne støtte ham. Bildet under er fra 1953.

Kronprins Olav

Kronprinsesse Martha var dessverre borte. Bildet under er tatt i utlandet en gang under krigen.


Etter eget ønske ville kongen signes i Nidarosdomen i Trondheim. Det er Olav den helliges gravkirke. Den ble bygd ca. 1070- 1300. Kongen ble signet som norsk konge 22. juni i 1958.

Nidarosdomen
Signet som konge

Kongens tre barn var til stede sammen med mange andre gjester fra inn- og utland. På bildet under som er tatt utenfor Stiftsgården i Trondheim etter kroningen, ser vi fra venstre kongen, prinsesse Astrid, prinsesse Ragnhild, som var blitt fru Lorentzen, og kronprins Harald.

På kroningsdagen

 Kongen var kronet som Olav 5. I ettertid sies det at han egentlig ble den 6. Olav på tronen, men ble altså kong Olav 5. Siden kongen var enkemann hadde han ingen dronning, men hans unge, ugifte datter prinsesse Astrid ble den som hjalp kongen med å representere. Prinsesse Ragnhild hadde rett etter giftermålet med Erling Lorentzen flyttet til Brasil, De ble boende i Rio de Janeiro, og fikk tre barn. På bildet under ser vi ekteparet Lorentzen med sine to første barn.

Prinsesse Ragnhild med mann og barn

 
Prinsesse Astrid

Prinsesse Astrid var som nevnt førstedame ved mange anledninger. Hun ble blant annet med sin far kongen på ferden rundt i Norge etter signingen, og ved store anledninger på slottet som ved stats besøket av shaen av Iran med sin fru Fara Diba.

Kongen på signingsferd
her på Eidsvoll

Fra signingsferden i 1958

   Statsbesøk fra Iran

Prinsesse Astrid giftet seg i 1961 med forretningsmannen J. M. Ferner, De fikk en stor familie med fem barn. Men hun har i alle år representert kongefamilien i mange sammenhenger. Det var mange som kritiserte at de to prinsessene giftet seg borgerlig, særlig prinsesse Astrid fordi hennes mann var skilt, men det ble fort glemt.  

Prinsesse Astrid som brud i 1961


Ekteparet Ferner med fem barn


Kong Olav V ble en avholdt og respektert konge. Han ble folkekongen. Kronprins Olav var den første av kongefamilien som kom til Oslo etter freden i 1945. Og da det et år ble bestemt at bilene skulle stå, gjorde kongen som resten av befolkningen, han lot bilen stå og tok trikken.

Den første som kom hjem

Folkekongen

Kong Olav døde i 1991, da ble det rett og slett landesorg. Med sin måte og møte folk, sin innsats for landet både under krigen og senere i kongegjerningen. De fleste husker hans trillende latter. Olav 5. ble beundret av det norske folk. Det sies han aldri kom over tapet av kronprinsesse Märtha, og giftet seg aldri igjen. Naturligvis har rykter gått om hemmelige kvinnehistorier, men det var ingen som tok så tungt. Kongen var i alle fall diskrè. Prinsesse Astrid har benektet ryktene, Men vi må huske at han var jo bare et menneske til tross for kongetittelen.

Kong Olav 5.

Del 4 som er siste delen kommer i morgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar