mandag 15. mai 2017

Helgebesøk, mai 2017, del 1

Det har igjen vært en aktiv helg. Det var grunnet en gave til eldstemann fra oss andre i nærmeste familie. En helg i den norske hovedstaden. Han kom via Berlin og til Oslo fredag, der var jeg den første som tok imot. De andre var på jobb, men ville komme etter hvert. Nå møttes vi ved Rådhuset, derfra ruslet vi oppover mot Akershus festning der programmet skulle starte, men først lunsj på kafé Skansen. På vei dit stod de blå stemorsblomstene tett i tett og pyntet opp.

Blå skjønnheter

Lunsjfat med brød

Første på programmet var besøk på Hjemmefrontmuseet som ligger ved Akershus festning. Det åpnet i 1970 og er Norges største samling av materiale knyttet til Hjemmefronten og motstandsbevegelsen fra tidsrommet under Andre verdenskrig 1940- 1945. Her skal bare tas med noen få eksempler.

Hjemmefrontmuseet

Vi gikk fra rom til rom og så på alt som var utstilt. Fra de enkle ting de hadde å hjelpe seg med som for eksempel radiosendere på hemmelige steder, samt de som laget hemmelige aviser.

Fra museet

I hemmelighet

Gestapo kom på sporet av flere grupper i 1942, og mange ble utsatt for store påkjennelser. De som kom seg unna dro til Sverige eller Storbritannia. Flere kom i leirer, flere mistet livet.

Agent ved radiosenderen

Milorg var en gruppe motstandsorganisasjon bygd opp i Norge under Andre verdenskrig. Formålet var forberedelser til frigjøring av Norge. De drev også med omfattende etterretning og var aktivt med i sabotasjer. Under frigjøringsprosessen hadde de ca. 55 000 soldater.

Gutta på skauen

 Nå var yngstemann også kommet og vi spaserte mot Bjørvika og Operaen. Der skulle de også se hvor de nye leilighetsbyggene skulle etableres. Det er stor byggeaktivitet også andre steder i området.

Ved Akershus Slott og Festningsområde


Pause ved Operaen

Vi spaserte oppover mot Grünerløkka og langs Akerselva. Været var strålende, og nå var de to  søstrene til gjesten kommet.

Langs Akerselva

Neste på programmet var besøk på baren: Smelteverket. Her finner vi Nordens lengste bardisk, i taket er globuser lysekroner. Bygningen er fra 1908 og var et smelteverk. De smeltet særlig ting til stål bruer og togskinner. I dette bygget ligger også Mathallen.

På vei inn i baren
Nordens lengste bardisk

Vi spaserte videre langs Akerselva som har mange idyller. Målet var nå leiligheten der yngstemann bor. Her skulle vi slappe av til vi skulle ut og spise middag.

Fint langs Akerselva

Jammen er tradisjonen med hengelås kommet hit til landet også. Før har jeg sett det mange steder i Europa. Oftest festet på broer slik som her.

Masse hengelås

Idyll ved elva

I Waldemars Hage ble det prat rundt bordet til vi skulle ut å spise. Da tiden var inne, spaserte vi om lag vel ti minutter til restauranten som het: Eldhuset. Der ble det mer prat rundt bordet og god mat. Men en tidlig kveld, for neste dag var mer program.

Utsikt fra Waldemars Hage

Ved restauranten
Nydelig mat

Fortsettelse i morgen.

  






  

   



  



 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar