søndag 21. mai 2017

Legenden Mata Hari, mai 2017

Hvem var denne personen egentlig? Hun er omspunnet med myter. Hun er født i Nederland som Gertrud Margaretha Zelle i 1876. Hun giftet seg i 1895 med kaptein McLeod som hadde skotske og nederlandske aner. Paret fikk to barn.

Gertrud Zelle

De flyttet til Java i Indonesia i 1897. Sønnen til paret døde, rykter sier det var av syfilis, andre sier at en av deres tjenere forgiftet ham. Gertrude Margaretha ble skilt og dro til Europa og bosatte seg i Paris.


Gertrude Margaretha

Her tok hun navnet Mata Hari, og startet som eksotisk danserinne. Hun påstod at hun var javanesisk prinsesse.

Nå Mata Hari

Den Første verdenskrig startet i 1914 og varte til 1918. Mata Hari pleiet selskap med både franske og tyske offiserer, mens soldatene kjempet og led i sine skyttergraver på begge sider i konflikten.

Hun pleiet begge sider

Soldatene sloss

Det ble påstått at Mata Hari var tysk spion og drev spionasje mot Frankrike. Men så tok den franske kontraspionasjen kontakt med henne og ville at hun spionerte mot Tyskland. 

Eksotisk danserinne

Flere mente at hun ikke spionerte for noen av sidene. Men hun ble stilt for retten i Frankrike i 1917 og anklaget som spion. Hun ble kjent skyldig og fikk dødsdom ved skyting. Det sies at da hun skulle skytes, slengte hun slengkyss til soldatene som stod klar med våpnene. Hun ville heller ikke ha bånd for øynene. Det viste seg etter skytingen at hun var gravid.

Eksotisk til siste slutt


Det er spilt inn flere filmer om Mata Hari. Greta Garbo spilte i filmen fra 1931. Under er flere bilder av Greta Garbo som denne mystiske danserinnen.

Filmplakat

Som Mata Hari

Garbo som danserinnen

Som nevnt er mange myter knyttet til denne personen. Noen hevder hun ikke spionerte verken for Frankrike eller Tyskland. Men ble som sagt skutt som tysk spion. En sørgelig avslutning på den eksotiske danserinnens liv.

Fra filmen med Greta Garbo

 




   


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar