torsdag 11. mai 2017

Reisen på Balkan, mai 2017, del 7

Det var onsdag 3.mai og avreisedag, men vi hadde flere timer før vi skulle møte på Moder Theresas flyplass i Tirana. Etter å ha sjekket ut fra det spesielle hotellet, begynte reiseselskapet å samle seg ved bussen. Da alle var på plass kl. 09, 00 kjørte vi ut fra byen Schoder i strålende vær.

Hotellet

Reiseselskapet samler seg

En reisefelle og guiden
Vi kjører ut fra byen
 
Vi kom ut på landsbygda og passerte jordbruk med oppdyrket mark og åkrer. Under kommunisttiden ble mesteparten av det som ble dyrket tatt fra folket, alt tilhørte staten. Etter Andre verdenskrig eta blerte Enhver Hoxa (1908- 1985) et stalinistisk diktatur. Vi hadde hørt om den despoten før på turen. I 1967 proklamerte han Albania som verdens første ateistiske stat, og grunnlovfestet forbud mot all religionsutøvelse. Ingen privat utreise fra landet var lovlig, den som prøvde seg fikk dødsstraff. Det ble utstrakt bruk av tortur, arbeidsleirer, og dødsstraff. Plageånden Hoxa satt ved makten i 41 år. Ikke rart at Albania har vært og er et fattig land.

Ute på landsbygda

Åkrene klare

Vi kjørte gjennom Albanias mest frodige landskap og her dyrkes vindruer. Vi skulle gjøre et stopp i byen Kallmeti, her er produksjon av vinen kalt: Kantina Kallmeti. Vi skulle besøke et sted de laget vin. 

På vei mot Kallmet


Vi er framme 
Mot stedet vi besøkte

En mann viste oss rundt og fortalte om vinproduksjonen, og viste oss lokalene. Der var så rent og fint som på et norsk apotek.

Vi blir orientert
Masse vin

Nå ble det vinsmaking, men ikke store skvettene siden det var tidlig på dag. Et bord var dekket med mye godt som vi kunne smake til vinen.

Mye godt
God vin 

Etter dette besøket kjørte vi gjennom fin natur videre, og nå var kursen mot flyplassen i Tirana. Vår reise på Balkan var over. En svært interessant, og ikke minst lærerik reise. Alle som tok del var hyggelige folk, og det setter en fin ramme rundt en slik rundtur. Flyet til Wien lettet om lag til rett tid, og etter 2,5 time landet vi i Wien ca. 16.35. I Wien regnet det tett. På flyplassen ble lenge å vente. Endelig 20. 35 lettet vi og flyturen til Gardermoen gikk etter skjemaet. Jeg hadde vindusplass og fikk se den fargerike solnedgangen i himmelranden. Alt klaffet videre, jeg var hjemme før midnatt, etter en vellykket reise på Balkan.

Vi drar fra Tirana


Solnedgang, her på vei til Oslo


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar