tirsdag 16. mai 2017

Helgebesøk, mai 2017, del 3

Søndag 14. mai var avreisedag for gjesten, men vi hadde litt tid på formiddag. Da gikk turen til Holmenkollen. Men været var dessverre grått denne dagen og det regnet litt. Gjesten hadde vært i Holmenkollen før, men ikke så høyt oppe. Bildet under viser hvordan Holmenkollen ser ut om sommeren.

Sommerbilde

Slik var det denne dagen

 Vi hadde utsikt til tribunene. Men hovedmålet var Skimuseet som ligger i fjellet under hoppbakken. Skimuseet ble åpnet i 1923 og er verdens eldste skimuseum. Utenfor inngangen var bilder fra gamle dager.

Utsikt til tribunene
På vei inn i skimuseet

Fra Holmenkollen i gamle dager


Først studerte vi skiene, kjelken og annet utstyr Roald Amundsen brukte da han plantet det norske flagget på Sydpolen i 1911.

Enkle saker

Det var utstilt norske ski fra forskjellige epoker, og til forskjellige formål. Skistavene var også forskjellige. Til bjørnejakt ble brukt ski med lange pigger. På en type staver var tillaget som et drikkebeger, bindingene var i starten svært primitive.

Staver til ymse formål
 Til jakt på bjørn og elg for eksempel 


I gamle dager hadde de ikke værmelding å holde seg til. Men så kom radioen, og til slutt TV. De første værkartene stod utstilt.

Værkart

Så kom vi til alle skienes utvikling. Her var også utstilt ski som mange skihelter både før og nå hadde brukt i mesterskap. Eldre vinnere som Oddvar Brå, han som brakk staven, og Vegar Ulvang. Nevnes må også skiskytterkongen Bjørndalen. Så dronningen blant kvinnelige skiløpere Marit Bjørgen. Bare for å nevne noen få.

Masse ski

Bjørndalen sitt utstyr


Vi fulgte heis opp til hopptårnet men tåken skjulte utsikten. Mens vi ventet på heisen opp til tårnet tok jeg bildet under. At de våger å hoppe utfor!

Litt utsikt

 Sånn ser det ut om vinteren


Men nå nærmet det seg tiden gjesten måtte dra til flyplassen. Han sa at helgen i Oslo hadde vært interessant, det var mye han fikk sett på to dager. Været hadde vært fint på fredag, bra på lørdag, men grått denne dagen. Under ser vi bilde fra hovedstaden. Vår gjest har vært i Oslo mange ganger så vi la opp til flere museumsbesøk. Kommer man fra utlandet og skal besøke Oslo, bør det være en langhelg, for her er mye å se.     

Fra Oslo




   




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar