tirsdag 9. februar 2016

Helgetur til Trondheim,februar 2016, del 2

I dag var søndag 7. februar og dåpsbarnet skulle offisielt få navn. Først spiste jeg frukost på Scandic Nidelven som er kjent for sine fantastiske frokoster. Da alt var klart, kjørte vi til Klæbu kirke. En helt spesiell kirke. Den er åttekantet uten innvendige søyler. Kiken står på samme sted det stod en enkel stavkirke fra 1430. Det har trolig stått en kirke før det også. 

Først en fantastisk frokost

Klæbu kirke

Det var et lite, men intimt kirkerom, malt blant annet i flere typer grønne farger. Dersom man tar galleriene i bruk er der plass til 320 personer. Vi gikk nå inn på en benk og satte oss, og lukket den lave rosemalte døren etter oss. Før dåpen startet, ringte klokkeren med klokkene. Det hang ned to tau fra taket, et til høgre og et til venstre ved midtgangen. Nå stod han med ryggen til forsamlingen.

Den lille døren til benken.
   
Klokkeren i sving

Etter en liten innledning skulle dåpen starte. Den kvinnelige presten gikk ut i gangen for å ta del i inntoget med dåpsbarna og faddere. Isabell holdt i hånden arket hun skulle lese fra, og muggen med dåpsvann ble båret inn av Philip. Begge søsknene skulle ta del i seremonien til lillesøster. Nå stod klokkeren vendt mot oss mens han ringte i kirkeklokken med det andre tauet.

Klokkeren ringer igjen

Opptoget kommer, i teten kommer vårt dåpsbarn, søsken, foreldre og faddere. Så kommer resten av dåpsbarna med sine familier og faddere. Et høytidelig inntog. Vårt lille dåpsbarn skal døpes først. Men før skal storesøster Isabell lese. Hun leser høyt og tydelig. Så kommer broren Philip med kannen og slår dåpsvannet opp i døpefonten. De var svært flinke.

Først kommer vår prinsesse
 
Så kommer to jenter til
Først leser Isabell

Philip slår dåpsvannet i døpefonten

Olivia med faddere

Olivia fikk offisielt sitt navn i dåpen. Olivia Vinje Moltu. Hun var blid under hele seremonien. Da alt var over ble det fotografering i kirken

Forelde og søken med Olivia

Byggingen av dagens kirke startet i 1789. De bygde denne kirken utenpå den gamle, dermed kunne gudstjeneste holdes under store deler av byggeperioden. Tidlig i 1790 ble siste rester av den gamle kirken fjernet, mye av dette ble brukt i den nye kirken. Det var  fastelavnssøndag, og da gudstjenesten var over, ble det servert boller i midtgangen.

Boller, kaffe og saft


 Jeg tittet opp på talerstolen som var over altertavla, men de fikk bygget en talerstol nede på gulvet også for presten hadde høydeskrekk. Etter dåpen holdt presten opp dåpsbarna, her er det Olivia.

Framme ved alteret

Da alt var over og vi gikk ut fra kirken så vi skiltet som fortalte at dette var Klæbu kirke fra 1790.

Skiltet

Da tiden var inne kjørte vi til Trondheim der dåpsfesten skulle være. Middagsbordene var fint dekket, naturligvis i rosa.

Bordene dekket

Her var min plass

Siste del kommer i morgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar