søndag 28. februar 2016

Værvarsler gjennom over 100 år, februar 2016, del 2

I 1960 ble det en kald vinter på Vestlandet i Trøndelag og Finnmark. 9. februar gikk Namsen over sine bredder og det ble storflom i Nord- Trøndelag.

Flom i Namsen

Det ble en ekstrem vinter omtrent over hele landet i 1966. I Nord- Norge ble det satt flere kulderekorder. 2. februar blir det målt minus 50 i Karasjok. 9. februar blir det i Oslo målt ned mot minus 25.

Kaldt

I 1974 blir det en mild vinter over hele landet, bortsett fra Troms som hadde normale vinter temperaturer. 11. februar forliser fangstskuten Lance II i en voldsom storm ved Syltefjordstauran på Finnmarkskysten. 11 av mannskapet omkommer.

Forlis

Det ble en kald vinter i Troms i 1978. I resten av landet normale vintertemperaturer. På Sørlandet kom mye nedbør 17. februar. Utenfor Senja synker fiskebåten Utvik Senior. Grunnen til forliset er fortsatt ikke klarlagt. Hvorfor sank fiskebåten? Et vitne påstod han hadde sett en u- båt i området.

Utvik før forliset

I 1980 får Østlandet en kald vinter, det blir også kaldt på Sørlandet og i Finnmark. 10. februar omkommer 5 skoleelever i et snøskred i Sirdal.

Snøskredet tar 5 elever 

Det blir igjen en kald vinter over hele landet i 1987, men ekstra kaldt i Nord- Norge. 24. februar blir det slått storalarm i fiskerinæringen på grunn av selinvasjon langs norskekysten. I løpet av et par måneder hadde 50 000 sel gått i garna til fiskerne.

Selinvasjon
 
Vestlandet og Nord- Norge får normale vintertemperaturer i 1988, resten av Sør- Norge fikk en mild vinter. 29. januar sliter to oljerigger seg under en orkan i Nordsjøen, men ble tatt på slep før de gjorde noen skade.

Orkan i Nordsjøen

Til slutt tar jeg med noen værtegn på folkemunne. Først ett fra Solør om februar: Danner det seg istapper på takskjegget, blir våren hard. Drypper vannet ned og danner klumper på issvullene under, blir våren også hard, men danner takdryppet huller i issvullen , får man en god vår.

Istapper
 
Mange værtegn er knytt til Kyndelsmesse som er en katolsk- og ortodoks minnedag som feires 2. februar. Det er en jødisk tradisjon. På folkemunne om den dagen, her fra Gauldal: Er det vind Kyndelsmessedagen, blir det mye vind utover vinteren.

Kyndelsmesse

I Valdres heter det om været på Kyndelsmessdagen: Kyndelsmesse kulde gjør bondens låver fulle.
24. februar er Matthismesse, også kalt Lauparmesse, om det sies at: Er det mildvær og regn og mye vann i bekken før Lauparmesse, blir det kaldt etterpå.

Vinter

I år har vi 29 dager i februar, og dermed er det skuddår. Det skjer hvert 4. år, og nå i 2016 er det skuddår. Det var keiser Julius Cæsar som innførte skuddår. Værtegn fra Sunnmøre sier: Skuddårene er oftest svært utrivelig vår.

Julius Cæsar
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar