fredag 22. april 2016

Om april, været i 100 år, april 2016, del 2

Våren 1947 var tørt i Rørostraktene, men det ble mye nedbør på Vestlandet og i Finnmark. 4. april blir 6 skiløpere tatt av et snøras i Stryn. Ellers kan nevnes at 28. april dette året startet Thor Heyerdahl sin ekspedisjon med Kon Tiki- flåten. Han seilte ut fra Peru.

Kon Tiki

I 1952 var minimumstemperaturen i april minus 21,6 i Karasjok, på Røros var den minus 13, 8, og i Oslo minus 6, 6. Denne våren er det mye snø i indre strøk av Finnmark, og denne våren skjer en stor tragedie oppe i isødet. 5. april regnes 5 norske ishavsskuter med 78 mann om bord som tapt i Vesterisen utenfor Grønland. Skuta "Pels" var fra Tjørvåg på Sunnmøre der jeg kommer fra, og skipperen om bord var min svigerfars bror.

"Pels" kom aldri igjen

Det blir mye nedbør i april 1953 i hele Trøndelag, men særlig i Nord- Norge. I Tromsø den nest våteste våren i hele 100- årsperioden. Ulv herjer i Finnmark. 22. april ble 17 reinsdyr revet i hjel på en eneste natt.

Ulven herjet

I 1963 blir det en kjølig vår på Østlandet og Sørlandet. Minimumstemperaturen i Oslo er i april målt til minus 6, 9, og i Kristiansand målt minus 2,8. Den 14. april skjer en ulykke på Nesøya ved Oslo. Et islandsk fly styrter under innflyging til Fornebu. Alle de 12 om bord omkommer.

Kald vår

1972 blir en våt vår på Sørlandet. Oksøy fikk sin våteste vår i perioden, og april blir det nedbørs rekord i hele 100- årsperioden. Ellers kan nevnes at dette året skjer store ting på tv- fronten. 10. april sendte NRK tv sitt første prøvebilde i farger.

Prøvebildet i farger
 
Det er normale temperaturer i hele landet i 1978. I april skjer noe dramatisk i Sør- Trøndelag. En hel grend på 11 gårder i Rissa blir ødelagt av det største leirskredet i Norge i dette århundre. En person mister livet.

Fra raset i Rissa 1978
 
I 1986 får Vestlandet og Rørostraktene normale vårtemperaturer, men det blir mye nedbør på Sørlandet. Her i landet kommer 19. april den første trekningen i pengespillet Lotto. I utlandet skjer en ulykke 26. april, da eksploderer det russiske kjernekraftverket i Tsjernobyl. Det får følger også for Norge med nedfall av radioaktivt nedfall.

Vår på Røros

   Det ble en mild vår over hele landet i 1990, i Sør- Norge til dels uvanlig mild. Maksimums temperaturen blir i april målt til pluss 11 grader i Tromsø, 16, 8 i Oslo og 17, 4 i Kristiansand. En fæl ulykke skjer 9. april dette året. Det bryter ut brann på skipet "Scandinavian Star" utenfor Ferder. 159 personer omkommer.

Natur i april

Til slutt noen gamle vårtegn. Først to varsel om 14. april som er sommermålsdag.

                                        Fryser det sommermålsdag, vil det komme snø i
                                        fjellet hver måned hele sommeren.
 
                                        Så mye snø som det ligger på hustakene 14. april, så
                                         mye skal det ligge på jorden 17. mai.

Bilde fra Bergen

  Først om 4. april som er Ambrosius:            Godt vær denne dagen  spår godt
                                                                         vær i sju uker.

 Helt til slutt om 14. april sommermålsdagen: Snør det på sommerdagen, skal det
                                                                          snø ni ganger til om våren.

Vårblomster

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar