mandag 25. april 2016

Om USA, april 2016, del 1

I serien land jeg har vært i, vil jeg nå skrive om USA som jeg har besøkt 6 ganger.  Mitt aller første besøk var i 1992. Da reiste vi to damer med hver vår yngste sønn til Amerika for å besøke slekt. Men først litt om landet. USA er en forbundsrepublikk i Nord- Amerika, og er det tredje mest folkerike i verden med om lag 315 millioner innbyggere.

Flagget

USA er verdens tredje største land. Føderasjonen bestod opprinnelig av 13 kolonier som løsrev seg fra Storbritannia i 1776. I dag har landet 50 delstater. En stor mengde innvandrere har kommet til USA både fra Europa og resten av verden. 

Kart

I dag heter presidenten Barak Obama, som ble valgt i 2008, han sitter nå i sin andre periode. Til høsten er det valg på ny president. Hvem det blir avgjør amerikanerne ved valget i november i år. Presidenten er både statssjef, regjeringssjef og øverstkommanderende for de væpnede styrker.

President Barak Obama
 

Min første reise til USA gikk til Seattle sommeren 1992. Vi fire som reiste skulle bo i tre uker hos Andreas som bodde i Ballard et distrikt i Seattle der flere nordmenn hadde slått seg ned.

Her bodde vi hos Andreas

Andreas emigrerte til Amerika i 1920- årene med sin unge familie, og ble etter hvert overhode for en stor familie. Nå ble vi svært godt mottatt av alle. Andreas var over 90 år da vi var der, men han kjørte fortsatt bil og tok oss med rundt i distriktet. På bildet under er vi to damene i Seattle sammen med verten. Marit til høgre, jeg til venstre på bildet.

Verten vår Andreas

Hele storfamilien var i sving og kjørte oss rundt både i distriktet og mye videre om kring. En av første dagene viste Dina oss sentrum i Seattle, og vi var opp i tårnet Space Needle for å se utover byen.

Utsikt over Seattle

En dag kjørte Margaret, datteren til Andreas, oss til Snoqualmie Falls, her den kjente tv- serien Twin Peaks ble spilt inn. Også Dina var med.

Twin Peaks

Vi var på kafe der. På bildet under ser vi til høgre på bildet Margaret, og i midten Dina.

I Twin Peaks

Alle var gjestfrie, flere tok oss med på restaurant. På bildet under er vi ute på restaurant, På bildet under ser vi en av kokkene forberede middagen rett på bordet. Til venstre ser vi Marit, til høgre Andrea, et barnebarn av Andreas. Det andre bildet viser hennes barn. Fra venstre Kathryn, Andrew,
Amanda. Det er mange år siden dette bildet.

På restaurant

De tre barna

En dag var vi bedt inn til stort selskap hos John og Leona. John var eldste sønn og ble med foreldrene da de reiste fra Norge. Dessverre er han borte nå, men da vi var der i beste velgående blid og hyggelig.

John og Leona

Det kom også besøk til Andreas, en dag kom barnebarnet William, fruen Kathy, og sønnen Jackson som da var kun 7 måneder. På bildet under viser Marit bilder fra Tjørvåg. Noen dager senere var vi til middag hos William og Kathy

Besøk hos Andreas

Jackson den gangen

Iblant laget vi norsk middag til Andreas, en dag var det en stor gryte med potetball, og da kom Margareth på besøk. Det gjorde også barnebarnet til Andreas. Det var Robert som den gangen var ungkar. Han sitter ved bordenden sammen med bestefaren.

 Norsk middag

En annen dag kom et annet barnebarn med familie på besøk til Andreas, Theresa. På bildet under ser vi fra venstre Bill, Theresa og de to døtrene, Sarah, og Crystal. Noen dager senere bød de oss med på middag ut på restaurant. Legg merke til bildet av Tjørvåg på veggen. Det var derfra Andreas dro til Amerika.

Theresa med familie
 
Vi var med på mye de tre ukene vi var i Seattle som ligger i delstaten Washington. To timer fra grensen ligger Canada, og dit var vi en dag. Vi fikk se forberedelser til presidentvalget som skulle være den høsten, og vi fikk oppleve 4. juli. Da var vi på besøk hos Margareth. På bildet under ser vi hennes yngste datter Colleen.

 Colleen

Barnebarnet til Andreas, Eric var vi på besøk og Diane servert kaffe og kaker, De to døtrene hilste vi på, Eiren og Erica. Vertskapet kjørte oss rundt i området de bodde.

Eric, Diane og døtrene

Vi opplevde utrolig mye i Seattle, men kan ikke ta med alt. Vi var på et dagsbesøk til min mors familie også, pluss besøkte et tv- studio og hadde mange andre opplevelser. Dessverre er flere av personen gått bort. Jeg er takknemlig over å få ha møtt dem. Hele familien stilte opp, og jeg er svært takknemlig over for alle. Gjestfrie og hyggelige folk. Avskjedsselskapet siste kvelden var hos Fran, enken etter yngste sønnen til Andreas. Hun hadde i løpet av de tre ukene tatt oss med til flere steder. 
Nå serverte hun en nydelig middag. Dagen etter reiste vi fra Seattle. Vi skulle videre på en ukes rundtur og besøke tre byer i USA.

Fran ved festbordet

Fortsettelse i morgen.
  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar