tirsdag 5. april 2016

På vinsmaking, april 2016

I går var vi tre fra familien på vinsmaking. Vi møtte opp på Gamle Logen som ligger på Grev Wedels Plass i Oslo. Opprinnelig bygd som frimurerlosje, konsert- og festivitaslokale i 1836.

Utenfor inngangen

Svært elegante lokaler. Vi gikk opp en trapp og inn i et stilig rom med malerier på veggene og fine møbler i gammel stil. Her ventet vi. Ideen til dette bygget kom fra grev Wedel Jarlsberg. Innvielsen var i 1839 med et borgerball der både kong Karl Johan og kronprins Oscar deltok.

Elegant stil
 
Klokken 18.00 ble dørene åpnet inn til salen vinene skulle presenteres og vinsmakingen kulle foregå. På hver plass lå papirer som skulle nyttes under seansen. Heftet på bildet under fortalte om vinene som skulle smakes.

Heftet

Vinene kom fra Sonoma vinområde i California, ikke langt fra San Fransisco. Der ble dette vinhuset startet. Etter som jeg forstod kom bestefaren fra Tyskland. Hun som presenterte vinene var fra denne vinfamilien, nå var foreldrene døde, men hun, broren og tvillingsøsteren drev nå vingården med god hjelp av en som het Max, han hadde vært ansatt der i 20 år og var dyktig på området.

Foreldrene
   
På vei inn hadde vi fått med en velkomstdrink som var en slags sjampanje, den fortalte hun om. Men først ble det vist en film om oppstarten av vinhuset, historien rundt vingården, og området.

Film i starten
   
Så startet vinsmakingen, først hvitviner. På 1970- tallet tok noen av de flinkeste vinsmakere en blindtest på forskjellige viner i Paris. Der vant de californiske vinene foran mange av de kjente dyre, franske vinene. Det kom som et sjokk på den franske vinindustrien. Og det var dette som satte viner fra California på kartet.

Hvitviner smakes

Datteren fra vinhuset i California


Det testes

Nå kom rødvin som skulle testes og de var meget gode. Mange av restaurantene i Oslo har av disse eldre dyre årgangsvinene på vinkartet sitt. Nå fikk vi også servert knallferskt brød.

Rødvinen skal smakes

Knallfersk loff

Det var rikelig med vann vi drakk innimellom vinene, og klarte en ikke å henge med i smakingen kunne en slå vinen oppi noen store, svarte beger. Jeg så ikke særlig mange som gjorde det. Det var mye folk til stede.

Svært få brukte disse

Det artige var at da vi var på tur i California for to- tre år siden, besøkte vi dette vindistriktet da vi var i San Fransisco. Både i Napa og i Sonoma. Det var interessant å være på vinsmaking av californiske viner. Den andre damen fra familien som var med, hadde fått denne vinsmakingen i bursdagsgave, og jeg tror hun også var fornøyd med kurset om viner fra California. 

Jeg syntes det var gode viner fra California, og kan anbefale det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar