mandag 11. april 2016

Yayoi Kusama. På Kunstutstilling, søndag 10. april 2016

I går var jeg på kunstutstilling på Henie Onstad Kunstsenter. Vi var tre damer fra familien som ville se kust av Yayoi Kusama. Alt ved parkeringsplassen så vi en rekke med plakater om utstillingen.

Mange plakater

Vi gikk inn på kunstsenteret og inn i Kusamas prikkete verden. Hun er født i 1929 i Matsumoto, Japan. Hun har lidd av hallusinasjoner helt fra hun var barn. Først så vi noen små bilder.

Mindre bilder

Kunstutstillingen: Yayoi Kusama I Uendeligheten, var helt spesiell. Gjennom hele karrieren kom hun tilbake til prikker. Nå kom vi inn i et rom, gult og fullt av svarte prikker.

Det gule rommet

Vi kikket inn i en slags glugge og da så vi som inn i slags uendelighet. Det hun lager sier Kusama oppstår i hennes hode. Hun har kjent en lengsel etter kunst helt fra hun var barn, sier kunstneren.

Uendeligheten

Gresskar så vi flere steder i bilder. Kunstneren sier hun så gresskar første gang da hun gikk på barneskolen. Hun var sammen med sin bestefar. Kusama sier at gresskarene snakket til henne.

Gresskar, maleri
 
Kusama reiste til USA som 20- åring, og bodde flere år i New York. Hun jobber med blant annet malerier, skulptur, tegning, og installasjoner. På første bildet under ser vi et stort gresskar, andre bildet viser i forgrunnen en skulptur kalt Blach Flover, i bakgrunnen en sølvfarget skulptur kalt Moon Night.

Gresskar
Blach Flower, 1986
Moon Night, 1985
    
I 1975 reiste Kusama tilbake til Japan og skrev seg inn på et mentalsykehus. Nå har hun bodd der i over 40 år, og bor der ennå. Men tvers over gaten for sykehuset har hun atelieret sitt, blir kjørt dit i rullestol og jobber med kunsten sin fra morgen til kveld. Men atelieret er så lite at det store bildet som heter: Røde prikker, måtte males i mindre deler og settes sammen.

Røde prikker, 1985

Kusama hadde et prosjekt der hun ville lage en serie med 100 bilder, nådde målet, men utvidet det til 1000 bilder. Hun er på god vei til sitt nye mål. Serien heter: Min evige sjel.

Et av maleriene

Et annet

Vi gikk inn i et rom kalt: Hymn of Live. Kun seks personer fikk gå inn sammen, for rommet var lite. Men da vi kom inn, virket det svært stort med masse store rundinger lik ballonger. Effekten var helt spesiell.

Hymn of Life

Kusama har som nevnt helt siden barndommen lidd av hallusinasjoner som viser igjen i hennes kunst. Hun har levd i en verden med polkaprikker. Det viser kunsten i et av rommene,

Dots Obsession

Kusama er blitt 86 år og jobber fortsatt med kunsten sin. Hun går i en rød parykk for å skjule sitt grå hår. Da vi hadde sett utstillingen og gikk mot utgangen, var den preget av kunsten vi hadde sett.

Kunstneren Kusama

 Ved utgangen på Kunstsenteret


Dette tror jeg må være den mest spesielle utstilling jeg har sett, både her i landet og i utlandet. Denne japanske kunstneren Kusama, hennes spesielle liv, og ikke minst det hun har kjempet med mentalt speiler seg i kunsten. En stor opplevelse å se. Utstillingen på Høvikodden varer kun et stykke ut i mai, det er fortsatt mulig å se den.

Helt spesiell kunst av Kusama
   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar