mandag 18. april 2016

Turist i egen by, april 2016, del 1

I går, søndag 17. april, ble det arrangert: Turist i egen by. Da kun en møte opp på Rådhuset i Oslo og hente Oslopass. Jeg møtte opp klokken 14.00 og hentet meg et pass.

Fra Rådhuset

Med dette passet kunne en besøke det en ønsket av museer og lignende, alt var gratis. Utenfor Rådhuset møtte jeg Håvard og Janis som avtalt.

Oslopasset

Vi fikk program også

Nå kom tredjemann også, og vi bestemte oss for å ta t- banen til Tøyen som er et strøk i Indre Oslo som delvis ligger i Gamle Oslo, og delvis på Grünerløkka. Da vi kom til Tøyen, så vi denne gruppen i sentrum.

Ved skulpturer
    
Vi skulle besøke Naturhistorisk museum. Da vi spaserte mot museumsområdet, passerte vi Munch museet. Der hadde vårblomstene kommet fram.

Vårblomster

På vei inn på museet møtte vi en familie fra Sunnmøre som var på gjennomreise og var et par dager i Oslo før de skulle videre.

Familien vi møtte

Det første vi så da vi kom inn på museet var skjelettet av en diger Dinosaur. Skjelettet er funnet i Sør Dakota i 1987. Det er av en fullvoksen han: Tyranno Saurus. Fossiler er tidsvitner fra en svunnen tid.

T- rex

Videre så vi Ida, primate fossil, den er om lag 47 millioner år. Da de fant denne fossilen, måtte historien skrives om.

Ida

   USAs president Nixon gav i 1973 en bit av månen som gave til Norge. Den ble hentet under et besøk på månen av en astronaut. Øverst på bildet ser vi den lille månebiten.

Gaven fra president Nixon

Videre kom vi til avdelingen med dyr og fugler som lever i norsk natur. Først så jeg en fugl som er utryddet av mennesker. Den het Geirfugl.

Geirfugl

Videre hadde de et fuglefjell, der var samlet mange av de forskjellige fugler som holder til på slike fjell og klipper ved havet. Jeg kan som eksempel nevne fuglefjellet på Runde, på Sunnmøre.

Fuglefjell
  
 Flaggspett så jeg, det må være det vi kaller Hakkespett. Jeg har hørt hakkingen av en slik fugl flere ganger på Sunnmøre, men fikk først et glimt av en hakkespett en gang i nærheten der jeg bor nå. jeg hørte hakkingen på en stolpe, men kun et glimt, så var den borte.

Flaggspett

Så kom vi til utstillingsvinduet med Orreleik og tranedans. Buldringen fra orren hørte jeg flere ganger da jeg gikk trimturer i nærheten av hjemstedet mitt på Sunnmøre, men så den aldri. Lurer på om jeg ikke så tranedans en gang, men hvor og i hvilken forbindelse det var, husker jeg ikke i farten.

Orreleik og tranedans

Rein, gaupe og mår finnes i norsk natur. Rein sikkert mest av i Nord- Norge. Jeg har aldri sett gaupe og mår, av rein har jeg kun sett tamrein.

Rein, gaupe og mår

For å finne isbjørn må en til Svalbard, det finnes heldigvis ikke på fastlandet. Men i Norge har vi ellers brunbjørn. Heldigvis har jeg kun sett bjørn i fangenskap.


Mye interessant å se så langt på museet, og mer ble det. På bildet under ser vi fra venstre Arild som tar en prat med Håvard som står til høgre på bildet.

Kjenninger

Del 2 i morgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar