torsdag 7. april 2016

Om Frankrike, april 2016, del 1

I serien om land jeg har besøkt, skal jeg nå skrive om Frankrike. Landet er en av de eldste nasjonalstater i Europa. Her har vært bosetning helt fra steinalderen.

Kart

Frankrike har vært et av de mektigste landene i Europa med berømte herskere som Ludvig XIV, og Napoleon Bonoparte. Det franske flagget, Trikoloren, har fargene blått, kvitt, og rødt. Det er inspirert av det hollandske flagget som da hadde eksistert i 200 år, men ikke offisielt før i 1796. Det franske flagget ble først brukt under revolusjonen i (1792- 1795).

Trikoloren

Det nasjonale mottoet for Frankrike er: Frihet, Likhet, og Brorskap. Frankrike er en av grunn  leggerne av EU og av FN. Frankrike er som nevnt et demokrati med president. Nåværende president er F. Hollande.

Hollande
  
Første gangen jeg besøkte Frankrike var høsten 1985. Da var jeg passasjer på en fraktebåt, der en av havnene var Dunkirque. Da spaserte vi en tur i byen, og så blant annet kirken: Saint Eloi. Ved hoved  inngangen så vi tydelig kulehull som stammet fra kamper her i Andre verdenskrig.

Kulehull i kirken

På en kai i byen pratet vi med mannen vi ser på bildet under. Han var kommet helt fra Belgia for å fiske ål i Frankrike. Nå fulgte han med på fiskestengene sine.

Fisker fra kaia
   
Andre besøk i Frankrike gikk til hovedstaden Paris. Vi var på ferie hos familie i London sommeren  1990, og da slo vi oss sammen og tok en busstur til Paris. Da så jeg for første gang Eiffeltårnet.

Eiffeltårnet

Vi dro opp i Eiffeltårnet for å se utsikten over Paris, og den var strålende. Mange turister var på besøk, men køene var overkommelige den gangen.

Utsikt til Paris

Vakkert i Paris

Det gikk mange år før neste besøk. I 1997 dro vi på en ukes rundtur i Frankrike. Vi tok fly til Nice, og der både startet og avsluttet bussreisen. Blant annet kjørte vi i fjellene: Alpilles. Det er en kalk steinskjede i hjertet av Provence.

Fra Alpilles
 
Vi besøkte også byen Lyon som er hovedstad i regionen Rhône Alpes. Byen har ca. 500 000 innbyggere. På en ås var en flott kirke, men vi hadde ikke tid til å gå dit.

I Lyõn 1997

På denne rundturen overnattet vi blant annet i Grenoble, en by med om lag 200 000 innbyggere. Grenoble ligger ved foten av Alpene.

Fra Grenoble

Vi besøkte en liten, men sjarmerende by som het Sistern, og spaserte rundt i byen. Vi gikk også til et lokalt marked der de hadde mange varer å tilby. Jeg kjøpte lokal olivenolje.

På markedet

Fjerde besøk i Frankrike var i 1999. Jeg var på mitt første cruise i Middelhavet. Cruiseskipet het: Sundream. En av havnene var i Frankrike, i en by som het Villefranche. Den lille byen lå fint oppetter åssidene.

Fra Villefranche

   Venter på avgang

Andre delen kommer lørdag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar