tirsdag 21. juni 2016

Besøk på Oscarsborg Festning, del 1, juni 2016

Søndag ble jeg med tre andre fra familien til Oscarsborg Festning, det var en av gavene jeg fikk i julekalenderen. Nå passet det, og vi kjørte først til Drøbak. Vi kjørte ned til der båten gikk.

I Drøbak

Fra der vi ventet på båten, kunne vi se bort dit festningen ligger. Det var en grå formiddag, og det hadde yret, men nå var det opplett. Så kom båten som går om lag hver halvtime.

Dit skulle vi

Så kom båten

Det tok ikke mange minuttene før vi la til ved Havnefortet som var det første forsvarsverket som stod ferdig. Fra 1847 måtte alle besøkende gjennom Havnefortet. I dag er her konferansesal. Vi gikk på land og jeg gledet meg til å se stedet jeg hadde hørt mye om.

Havnefortet

Klar for å se stedet

Området består av to øyer, vi bestemte oss for først å gå over brua til den minste av øyene som heter Nordre Kaholmen. Videre bestemte vi oss for å gå rundt hele øya, og spaserte først over brua. Vi så i kommandantboligen mellom alle trærne oppe på en liten høyde. Så passerte vi en fin gjestehavn der mange båter var på besøk.

Først over brua

Fin gjestehavn

Oscarsborg var før i tiden et levende samfunn med for eksempel snekkere, smeder, murere og malere. Kommandanten hadde eget badehus og badeplass, men også kvinnene hadde eget badehus og en egen liten strand. De måtte være avskjermet, for i den tiden var det upassende at de unge soldatene så naken kvinnehud.  

Kvinnenes badeplass

Så kom vi til det som blir kalt: Den våte grav. 9. april 1940 klokken 04.20 kom et skip sigende innover det smale sundet, men svarte ikke på anrop om å gi seg til kjenne. På Oscrsborg festning fikk sjefen ordre om å vente med å skyte, men klokken 04. 21 brøt han ordren og de fyrte av mot skipet som viste seg å være "Blücher", en tysk krysser som skulle ta del i invasjonen av Norge.

"Blücher"

Minner om det som en gang så stolte skipet kommer iblant opp til overflaten som små oljeflak. Denne morgenen omkom et sted mellom 500 til 1000 tyske offiserer og soldater. På bildet under borte på viken ligger den tyske krysseren.

Ved "Den våte grav"
 
Vi så stedet der torpedoene ble avfyrt mot den tyske krysseren, det var selvsagt en tragedie for tyskerne som var om bord, men det hindret invasjonsstyrken så viktige personer i Oslo fikk tid til å evakuere.

Herfra fyrte de av

Del 2 i morgen.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar