onsdag 8. juni 2016

Om Cuba, del 2, juni 2016

Lørdag 7. november startet vi dagen med byrundtur i Santiago de Cuba. Det er den nest største byen på Cuba. Her hørte vi om Fidel Castros mislykka forsøk på revolusjon, vi så kulehull etter forsøket. Men i 1959 lykkes han, og ropte ut at han hadde vunnet revolusjonen fra en altan på Rådhuset.

Mislyktes først

Her stod Castro som vinner


Dagen etter kjørte vi vestover og passerte blant annet forbi sukkerplantasjer, men da var her bare 40 sukkerfabrikker igjen. Cuba satset på turisme. Vi besøkte den lille byen Bayamo, her ble vi underholdt av en gruppe voksne karer. Lederen fortalte de hadde vært i Norge og spilt på Moldejazz.

Gruppa som spilte

Bayamo var en fin, liten by, men jeg stusset litt over det elektriske opplegget. Amerikanske biler så vi flere steder.

Fra Bayamo

Amerikaner


Vi kjørte til byen Camagüey, der skulle vi overnatte. Byen står på verdensarvlisten for bevaring, og det er en spesiell by. Vi ble syklet på rundtur i byen.

Fra Calmagüey

På sykkeltur


Fine blomster på Cuba

Mandag kjørte vi videre og passerte bananplantasjer, sukkerfelt og marker der mange kyr beitet. Samt vi så masse palmer. Så punkterte et hjul, og en av sjåføren svinget inn på et sted og fikk det fikset. Vi hadde nemlig to sjåfører, ulastelig i kortermet skjorte og slips. Mens vi ventet gikk jeg en tur i nærheten og så på bilene og annet som stod parkert.

På parkeringsplassen

Turen fortsatte gjennom det frodige landskapet på Cuba. Mens vi kjørte fortalte guiden om forholdene for folk flest på Cuba, og det som forundret meg mest, var at folk måtte ha rasjonerings kort i fredstid. Vi fikk også se ett.

Rasjoneringskort til varer

Neste by vi besøkte heter Trinidad, en fin by. Rundt torget var flere av palassa til tidligere sukker baroner. Store fine hus i pastellfarger.

Fra Trinidad

Vi var innom en butikk der folket kjøpte matvarer med sine rasjoneringskort. Utvalget var ikke noe å rope hurra for. Så fortsatte turen videre og vi passert gjennom den flotte naturen på Cuba. Vi stoppet og gikk opp i høgda for å beundre en av de grønne dalene.

Lite utvalg

Grønne daler

Neste overnatting var et stykke utenfor en liten by, nesten som vi var ute i grønn ødemark. Neste morgen kjørte vi til Santa Clara, der skulle vi se statuen samt museet viet til Che Guevara som hjalp Castro med revolusjonen på Cuba. Han hadde også en stund en ministerplass på Cuba hos Castro.

Che Guevara på toppen

Che var en stram kar i sin tid


Vi kjørte videre innom Grisebukta, Den er kjent for den mislykkede invasjonen som eksilcubanere prøvde på her, men mislyktes. Nå spiste vi lunsj her før vi tok siste etappe mot Havanna.

I Grisebukta
 

Siste del i morgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar