fredag 3. juni 2016

Rådhushagen i Oslo, juni 2016

I det fantastiske været onsdag som var 1. juni, dro jeg inn til Oslo. Der møtte jeg Håvard som fortalte meg om Rådhusplassen, men spesielt om Kronprinsesse Märthas plass som ligger på vestsiden av Rådhuset. Jeg har gått forbi mange ganger, men ikke stoppet opp her. Nå beundret jeg først de lyst lilla blomstene på syrintrærne.

Rådhushagen

 Syriner

Rådhushagen er anlagt med blomsterbed i renessansestil. Vi studerte også skulpturen som heter: Gutt som drikker av muslingskall. Den er laget i bronse, er utført av Per Palle Storm, og satt opp i 1960.

Bronseskulpturen

Blomsterbed

Rådhushagen er holdt i streng geometrisk stil. Lave grønne hekker omgir mindre blomsterbed, og fargen på blomstene er i samme fargeskala. Lindetrærne står i en rekke og markerer grensen mot
Olav Vs gate.

Lindetrær i bakgrunen

Rådhusplassen ligger mellom Rådhuset og bryggene. I 1939 vant bildehoggerne Emil Lie og Per Hurum konkurransen om utsmykking av Rådhusplassen. Per Hurum har laget to fontene- grupper mot sjøsiden som viser skulpturer av sittende kvinner og barn. De ble fullført mellom 1941 og 1944.

Mor og barn

Emil Lie laget sittende kvinnefigurer i granitt, de sitter i midtfeltets hjørner og ble satt opp i perioden 1954- 1958. Fonteneanlegget i midten er det også han som står bak. Hele statueparken kalles: Synken. Det er fordi stedet er lavere enn resten av området.

En av kvinnefigurene


Toppen av fonteneanlegget


Vi spaserte mot østenden av Rådhusplassen og så på statuen som er utført av Axel Enders og ble avduket i 1901. Statuen er av Tordenskjold som var den mest kjente av de dansk- norske krigshelter og sjøoffiserer (1690- 1720). Han hadde ansvaret for kysten av Norge.

Tordenskjold

Ikke langt bortenfor på Kontraskjæret i skråningen mot Rådhusplassen står et monument av president Franklin D. Roosevelt. Den er laget i granitt av Stinius Fredriksen, og ble avduket av presidentens enke Eleanor Roosevelt i 1950. Pengene til statuen ble skaffet ved en landsomfattende innsamling. Det var en gave fra det norske folk som takk for USAs hjelp under og etter Andre verdenskrig.

Norges hjelper
 
Nå gikk vi til uteserveringen på restauranten: Pappabuene. Navnet er etter de to små husa som restauranten er bygd rundt. De ble bygd i 1925 og var da brukt som ekspedisjonsbygg for Framnes fergene, som i hovedsak fraktet menn, pappaene, til arbeid. Dermed dette navnet på folkemunne.

Restauranten

På Pappabuene
 
En siste titt på bryggene, så spaserte vi fra Rådhusplassen. Da kom vi forbi nydelige små prydtrær der blomstene lignet på gullregn.

Fra Bryggene
 
Fine prydtrær

Vi tok trikk til Brugata, satte oss på en uteservering og kikket på det brokete folkelivet. Nå var også Janis kommet og hun var litt sliten av varmen. Det var en flott liten tur inn til hovedstaden, og nå vet jeg mer om Rådhusplassen.

Janis er på plass

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar