fredag 27. november 2015

Izmir, tur i november 2015, del 5

Onsdag morgen satt jeg og spiste frokost og så på innseilingen til Izmir som er en havneby i Vest- Tyrkia ved Egeerhavet. Før i tiden het byen Smyrna. Havnen i Izmir er landets største, men nest viktigst etter Istanbul. Vi hadde bestemt oss for å se det vi rakk av byen på egen hånd. Vi gikk straks på land, og tok taxi til første sted vi ville se.

Fra Konak Pier

 Konak Pier ble tegnet av Gustave Eiffel i 1890, han som tegnet Eiffeltårnet. Det ble egentlig bygd som varehus, men åpnet i 2004 som shoppingsenter. På bildet under ser vi Konak Pier på litt avstand.

Konak Pier
 
Vi gikk videre til Yali moske, også kalt Konac cami. Den ble bygd i 1755 under beskyttelse av kona til den som da styrte i Izmir. Moskeen er svært liten med en kuppel, en inngang og en minaret. Det er helt uvanlig.

Utsikt til gatebildet i nærheten


Yali cami

 Rett bortenfor lå Klokketårnet, Saat Kulesi. Det ble bygd i 1901 for å feire 25- årsjubileet for Hamid II tiltredelse på tronen (1888- 1918). Selve klokken er en gave fra Keiser Wilhelm II av Tyskland. Tårnet er 25 m høgt, søylene er inspirert av mauriske temaer.

Klokketårnet
 
Vi fortsatte mot basarområdet, Kemeralti bazaar zone. Vi passerte butikker som var pyntet til jul, en hadde til og med nisser.

Gatene ble smalere
 
 
Juleutstilling

Andre mer beskjedne

Så inn i basarområdet

Plutselig stod vi i området ved en moske, men det måtte være på baksiden. Mens vi stod ved inngangen kom en mann og sa: Bare gå inn. Vi gikk så nær som til en inngangsdør.

En moske

Ved en inngang

Bare ta av skoene og gå inn, sa mannen. Vi gjorde som han sa, men jeg var litt nervøs i tilfelle det var bønnetid, men jeg hadde ikke hørt noen roping, så jeg lot det stå til. Det var kun noen få menn der inne. Men for et flott, stort rom. Det viste seg at det var Hisar- moskeen, den eldste ottomanske moskeen i Izmir bygd på slutten av 1500- tallet.

Vakkert rom
 
Vi spaserte videre, men jeg tok en titt på de gode kakene som lå og fristet. Så et stopp for å studere  statuen av Mirmar Sinan (1489- 1588) som var en osmansk arkitekt, sjefsarkitekt for sultanene. Han har blant annet tegne mange moskeer, den mest berømte er kanskje Den blå moskeen i Istanbul.

Utvalg med kaker

Mimar Sinan

Vi så rytterstatuen av Mustafa Kemal Atatürk som var tyrkisk offiser og statsmann (1881- 1938). Han grunnla den tyrkiske republikken rett etter at Det ottomanske rikets fall rett etter Første verdenskrig.

Rytterstatuen

Så spaserte vi på Kordon Promenade, promenaden langs Izmirgulfen. Der lå båter da vi gikk nede ved sjøen, en av dem hadde hengt ut et fugleskremsel til skrekk og advarsel.

Advarsel
 
Promenaden gikk videre litt ovenfor sjøen og nå ble det moderne kunst, blomster, og villhunder som lå og hvilte i solen, men de var merket i ørene, så øvrigheten hadde dem sikkert under kontroll. Men vi gikk en omvei på gresset da vi passerte.

Ved moderne kunst

Villhunder

Også blomster

 Vi passerte det franske konsulatet som var i kvit marmor. Utenfor  Atatürk- museet var kø av skolebarn som skulle inn. I dette huset som nå er museum bodde Atatürk en stund, og hadde sitt kontor i bygget. Huset er ett av de få som stod igjen etter bybrannen i 1922 da 2/3 deler av byen brant ned.

Det franske konsulatet
 
Atatürk- museet

Vi spaserte i gågaten i Izmir, Kibris Sehitleri Caddesi. Den ligger i bydelen Alsancak som er blitt et trendy sted. I sidegatene så vi bygårder i ottomansk stil. De små utbyggene på framsiden minnet meg om det vi for noen år siden kalte for sossevorter.

Ottomansk stil

Også knallgult hus

Mer utbygg

Vi tok en pause på en gatekafe før vi måtte spasere tilbake til skipet som skulle gå kl. 15.00.

På fortauskafe

Ved kaia

Da vi kom om bord, tok jeg bilder mot byen, og seinere ved utseilingen tok jeg bilder fra den. Så var det tid for kaffe og godbiter.

Bilde mot byen

Fra utseilingen

Godbiter

Dagen var snart til ende, men først en god treretters middag og senere avslapning hvor en måtte ønske. Det var mange muligheter, var en interessert i sport kunne en gå til sportsbaren og se på tv. Mange tv- skjermer stod på med sendinger fra fotballkamper fra forskjellige arenaer i Europa. Det var en mulighet. Bare å velge og vrake.

Et hjørne av sportsbaren

Fortsettelse i morgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar