søndag 29. november 2015

Neste var Dubrovnik, tur november 2015, del 7

Vi kurset mot Dubrovnik, men for å nå dit måtte vi bruke en dag på sjøen. Dermed ble frokosten fredag spist med utsikt til havet.

Frokost til sjøs

Vi hadde utsikt inn til kysten, men kom til at det måtte være greske øyer vi passerte. Vi ruslet rundt på båten og var også innom biblioteket.

Utsikt mot land

I biblioteket

Bak på båten var en diger salong der alt interiør var i lilla. Der kunne en sitte og se ut på sjøen der båten la etter seg en bred, kvit gate i havet.

Full fart

 Vi gikk til salongen der det skulle holdes quiz, vi tre klarte 13 av 15 spørsmål. Det var tre lag som hadde, dermed var vi tre vinnergrupper som var framme på scenen. Håvard fikk en t- skjorte, for det var han som kunne det meste.

Vinneren av quiz

Ellers gikk kvelden, og som vanlig med en god middag. Neste dag som var lørdag, kom vi inn til Dubrovnik kl. 12.15. Jeg hadde vært der før, men det var for mange år siden. Før vi la til kai, hadde flere gjort fra seg morgengymmen.

Morgengym

Vi tok buss som gikk mellom båten og til gamlebyen, vi skulle se byen på egen hånd. Det regnet litt i Dubrovnik, men heldigvis hadde jeg regnjakke. Dubrovnik er en gammel by på kysten av Adriater havet. Den ble grunnlagt i 639, og blir kalt: Adriaterhavets perle. Vi gikk inn den vestre byporten fra 1537.

Pileporten

  Så var vi inne i gamlebyen, og rett innenfor så vi Onofriofontenen som ble laget i 1438 og da sett på som et teknologisk vidunder. Vann ble fraktet i akvadukter fra en brønn 12 km unna, og fosset ut av munnen på relieffer på fontenen. Men fontenen ble ødelagt av det store jordskjelvet i 1667, og av krigen 1991-92, men er blitt restaurert.

Fontenen

Vi spaserte på Placa som er hovedgaten i Dubrovnik, den går ca. 300 m gjennom gamlebyen. Nå ligger Dubrovnik i Kroatia, sist jeg var her hørte den til Jugoslavia.

I hovudgaten i Dubrovnik
 En sidegate
  
På toppen av klokketårnet står en bronsestatue som treffer den store klokken hver time. Bymuren som omkranser gamlebyen i Dubrovnik ble bygd som et forsvarsverk i perioden 1200- 1500. Muren er opp til 6 m på det tjukkeste, og 25 m på det høgste.

Klokketårnet

Langs bymuren

I Rector- palasset holdt byens guvernør til. Guvernøren ble valgt for en måned av gangen, det var for å hindre blant annet korrupsjon. Her lå også rettssalen og fengselet. I dag er det Rådhuset.

Rector- palasset, nå Rådhus


Vi besøkte Dubrovnik katedral. Den er bygd på tuftene av tidligere katedraler, en ble ødelagt i det enorme jordskjelvet i 1667. Denne katedralen stod ferdig i 1713, og er i barokkstil. Inne var et imponerende kirkerom med flere fine utsmykninger.

Dubrovnik- katedralen

Fra kirkerommet

Inne i katedralen

Vi gikk videre mot St. Ignatius- kirken og måtte da gå opp en trapp. Dette er en kirke fra begynnelsen på 1700- tallet i barokkstil. Inne var en kopi av grotten i Lourdes, der den 14 år gamle Bernadette hevdet å ha sett jomfru Maria. Jeg tente lys for de nærmeste som var gått bort, og for ofrene i Paris.

Trappen opp til kirken

St. Ignatius- kirken

Kopi av grotten i Lourdes

Jeg tenner lys

Vi gikk videre, men jeg stoppet og pratet med en katt som satt og tok dagens vask. Så ruslet vi gatelangs og så på Dubrovnik som sies å være en av de vakreste og best bevarte gamlebyene i Middelhavsområdet. Byen ble bombet under krigen i 1991 og fikk store skader, men er blitt rehabilitert.

Katten jeg pratet med

Gatelangs

Vi kom forbi Den serbisk- ortodokse kirken og gikk en snartur inn. Etter å ha ruslet rundt i byen tok vi en pause på en kafe før vi tok bussen tilbake til båten.

Den serbisk- ortodokse kirken

Inne i kirken

På kafe i Dubrovnik

 
 
Siste del om turen kommer i morgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar