fredag 6. november 2015

Om November, 09. 11- 2015

November er vår 11. måned, men var ikke det i romertiden som varte flere århundrer både før og etter Kr. For romerne var dette den 9. måned. November kommer fra latinske novem som betyr ni. Men vi er altså i 11. måned.

November

Gamle norske navn på november var  "Slaktemåned" eller "Gormåned". Gor betydde involler på dyra som ble slaktet. Voksne folk som har vokst opp på gård vet spesielt godt hvordan kjøttet kommer på bordet, selv om en ikke var vitne til hvordan det foregikk. Men så hvordan kjøttet ble tilberedt.

Klart for tilbereding

 I dag kjenner vi kjøttet for det meste fra frysedisken. Der ligger det stort utvalg med rent kjøtt, eller tilberedt i kjøttdeig eller pølser for eksempel. Vi har som regel litt ekstra i fryseren. Hvordan kjøttet fra starten blir ordnet er vi ikke opptatt av, nå er det ikke en viss måned ting blir ordnet slik som før i tida.

Litt på lur i fryseren

  Av merkedager i november har vi Farsdag, det er andre søndagen i november. Det betyr at førstkommende søndag er Farsdag. Da skal en gjøre stas på de som er fedre, det blir kanskje både kake og gave. Dermed gratulerer til alle fedre.

En liten blomst på Farsdagen

 

Nå det gjelder kirkelige merkedager i november er Allhelgensdag da alle helgener blir minnet. I den katolske kirke er det 1. november. I den norske kirke er Allhelgensdag lagt til første søndag i november og kalt Helgemesse. En av de mest kjente helgener i Norge er St. Olav, også kjent som Olav den hellige. Han falt i slaget på Stiklestad i 1030.

St. Olav
   
Kvelden og natten før Allhelgensdag blir feiret Halloween. Det er blitt mer av det her i landet også. Vanligvis klær barn seg ut og går rundt for å få godteri, og det blir laget lykter av gresskar. Tradisjonen med Halloween startet i Irland for flere tusen år siden. Folket mente at det gamle året døde den siste dagen i oktober, og det nye året ble født 1. november. Men de brukte kålrot som lykter, det var i USA de startet med gresskar.

Halloween
 
Personer født i november hører til stjernebildet Skorpionen. Jeg må tilstå at jeg er en skorpion, men kunne ha tenkt meg å høre til et annet stjernetegn. Etter som jeg har forstått er skorpionene noen skumle typer. Jeg er vettskremt av skorpionen, bildet av dem er fryktelig, og jeg kunne ha tenkt meg et penere tegn. Men hva kan en gjøre med det?

Stjernetegnet
 
November er siste høstmåned og trekkfuglene har dratt til varmere strøk. Jeg vil avslutte om november med et dikt av Stein Mehren, men tar med bare første og siste verset.

                                         Grågjess over himmelen, tusen liv
                                         kastet ut i høstens brådype glødende rom
                                         frem frem flyr de med en lyd av skog og vann......

                                          Stadig mørkere drar barndommen gjennom våre år
                                          og mørket drar gjessene av landet om høsten                                
                                          Og de kommer tilbake med våren. Lysende

De kommer til våren


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar