tirsdag 3. november 2015

På flere besøk i Tyskland, del 1

Jeg har sett på de gangene jeg har vært i Tyskland, men som vanlig vil jeg starte med å se litt på den nyere historien til landet. Keiser Vilhelm II (1859- 1941) var den siste tyske keiser og konge av Preussen. Etter nederlaget i Første verdenskrig fra 1914- 1918, gikk han av og flyktet til Nederland der han døde i 1941.

Keiser Vilhelm II

Mens Vilhelm II var keiser var han ofte på besøk langs norskekysten med sitt luksusskip Hohenzollern, og var i land flere steder. Da Ålesund brant i 1904 organiserte keiseren hjelp til gjenreising av byen.

Luksusskipet Hohenzollern

Han som tok over Tyskland i 1930- årene vil jeg ikke nevne navnet på engang, heller ikke dvele ved krigsårene 1940- 1945. Vi her i Norge hadde også besøk av tyske styrker, men det lar vi ligge. Tyskland tapte Andre verdenskrig, og etter krigen var mange av de tyske byene bombet i ruiner.

Tyskland i ruiner

 Tyskland ble etter 1945 delt, det ble det kommunistiske Øst- Tyskland, DDR, og Vest- Tyskland. Berlin ble en delt hovedstad, Øst- og Vest- Berlin. Men nå flyktet mange til Vest Berlin, dermed ble Berlin- muren bygd i 1961 tvers gjennom Berlin.

Berlin- muren
 
Berlin- muren var over 45 km lang, hadde masse lyskastere og soldater fra DDR voktet muren og skjøt de som prøvde å rømme, men flere klarte det. Til og med av vakter stakk over til Vest- Berlin. Denne muren ble et symbol på Den kalde krigen.

Skammens mur

Til slutt i 1989 falt muren i Berlin. Årsaken var presset fra folket om å få innført frihet til å reise. Nå forlangte folket at muren skulle åpnes. Muren falt i 1989. Etter at kommunist- styret falt, ble muren revet på kort tid. Flere av de ansvarlige kommunistene fra DDR ble dømt til fengselsstraffer.

Folket var innestengt av Berlin- muren


Folket gikk løs på muren
 

I dag er Tyskland et av verdens største industriland, og er en føderasjon av 16 stater. Tyskland er Europas mest folkerike land med 80 millioner mennesker. Vi regner ikke med Russland her, for landet ligger også i Asia. Da Tyskland ble samlet i 1990 ble dette flagget nasjonalflagget.

Det tyske flagg


Riksvåpenet

 I skrivende stund er det Angela Merkel, leder av partiet CDU, som er Forbundskansler i Tyskland. Det har hun vært siden 2005. Merkel er utdannet fysiker.

Angela Merkel
 
Mitt første besøk i Tyskland var i 1975. Da var vi på campingtur til Danmark, og bestemte oss for å ta en sving innom Tyskland. På første bildet er vi kommet helt til den tyske grensen. Så besøkte vi byen Husum.

På grensen

Fra byen Husum
  
På denne turen var vi også i Hamburg. På første bildet ser vi Håvard og duene. På andre bildet er vi i kanalområdet. Ellers spaserte vi rundt i byen. Etter dette besøket kjørte vi fra Tyskland og tilbake til Danmark og fortsatte campingturen.

Mange duer
   
Ved kanalen

I Hamburg

2. del i morgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar