mandag 9. november 2015

På kunstutstilling, november 2015

Søndag var jeg og tre til fra familien på kunstutstilling på Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden, rett utenfor Oslo. Kunstsenteret ble etablert i 1968 etter donasjon fra kunstløpstjernen Sonja Henie og rederen Niels Onstad.

Vi er framme

Først så vi kunst av den tyske kunstneren Kurt Schwitters (1857- 1948). Han regnes som en av de mest nyskapende kunstner i forrige århundre. Han brukte flere typer materialer i sin kunst.

Kunstneren i arbeid


Schwitters var ofte i Norge og arbeidet med sin kunst. Han bodde på Hjertøya ved Molde. Første gang i 1930, han bodde i en steinhytte. Her var han nesten hver sommer fram til 1939. Da måtte han rømme fra nazistene. Nå var her på kunstsenteret utstilt inngangspartiet på denne steinhytta.

Merzhytte
  
Et av hans malerier

Neste vi så kunst av var den svenske kunstneren Hilma af Klint (1862- 1944). Hun var blant en gruppe kalt "de fem". Hennes bilder var ment som uttrykk for komplekse filosofiske ideer.

Hilma af Klint

I 1907 laget hun ti store bilder med sirkler og figurer i sterke farger som var helt uvanlig for sin tid, særlig grunnet størrelsen og fargene.

Eksempel 1

Eksempel 2 

Høgdepunktet i Hilma af Klint sin malerstil kom i 1915. Serien hun kalte "Altertavler". Under ser vi et av maleriene.

Fra Altertavler


I et rom var utstilt et prosjekt med rekonstruksjoner av ting som var stjålet fra Nasjonalmuseet i Bagdad, Irak i 2003. Da var der innbrudd og mange ting forsvant. Nå var det oppgitt nr. tingen hadde på museet.

Masse er borte

Kun rekonstruksjoner igjen


I Mosul- museet ble i 2014 stjålet eller ødelagt av de fæle IS. 10 000 år av menneskets historie gikk tapt. Nå bare rekonstruksjoner igjen.

Uerstattelige ting er borte



Vi så også malerier av kjente malere som Henri Matisse, Picasso, og Fernando Leger. Første bildet under er et maleri av Henri Matisse.

Maleri av Matisse

Maleri fra 1941, Picasso

Komposisjon med hoder 1930, maler: Fernando Leger
                        

Det ble et interessant besøk på Henie Onstad Kunstsenter, etterpå kjørte vi til en av damene tok en søndagskaffe. Senere på kvelden så jeg både Downton Abbey på NRK 1, så rett over til TV 2 for å se Okkupert, det er serier jeg følger med. 

Klar å dra fra kunstsenteret
  
Til slutt kaffe

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar