onsdag 20. januar 2016

Madrid, helgetur i januar 2016, del 3

Ikke langt fra Retiro- parken ligger Prado- museet. Utenfor stod en statue av den spanske maleren Goya (1746- 1828), han er kalt for: Den moderne kunstens far.

Goya

Vi skulle ikke inn på det museet, men på Reina Sofia- museet som er en av avdelingene av Prado- museet. Reina Sofia- museet ble åpnet av dronning Sofia i 1992. Her finner vi mest moderne kunst av malere som Picasso, og av Dali.

Utenfor museet

Det maleriet vi spesielt ville se var El Guernica, 1937. Det berømte maleriet er fra en hendelse i den spanske borgerkrigen, 1936- 1939. Da ble den baskiske byen Guernica bombet i ruiner, det er lidelsene fra denne hendingen Picasso ville formidle. Maleriet er mye større enn jeg trodde. Vi kunne ta bilder av de andre maleriene, men uten blits. El Guernica var forbudt å ta bilder av og tre vakter passet på akkurat dette maleriet, derfor kjøpte jeg et kort og tok bilde av det.

El Guernica
  
Vi så også malerier av Salvador Dali (1904- 1989). Han var også spansk maler kjent som surrealist, mens Picasso var mer kubist. Dali hadde også malerier som viste til den spanske borgerkrigen.
Men ingen av dem var så berømte som El Guernica. Jeg tok bilde av et maleri av Dali som het: Følelsen av borgerkrig, 1939.

Dalis maleri
  
Etter en god stund på museet var det tid for en sein lunsj som vi spiste på et sted som het: la de Espronceda. Spisestedet hadde spesiell innredning med gullfargede stoler og mange gamle radioer utstilt på hyller.

Lunsj

I dette området spaserte vi forbi en bygning der ene veggen var dekket av grønne vekster. Etter en stund tok vi taxi til hotellet. Vi gjorde oss klare til kvelden, for vi hadde bestilt bord på en restaurant der det også var Flamencoshow.

Vegg med grønt

Det var begynt å mørkne da vi spaserte mot restauranten. Først kom vi til Santa Ana- plassen. Vi så Det spanske teater, lyst og fint lå det opplyst. Dette teateret er det eldste i Madrid, det er fra 1890. På plassen stod en statue av den kjente spanske poeten fra Granada, Frederico Garcia Lorca.

Det spanske teater
 
I bakgrunnen tronet det elegante luksushotellet som var favorittsted til de mest kjente tyrefekterne. Den mest berømte, Mandete, bodde alltid her før en kamp, og alltid på samme rom, nr. 220. På bilde under sammen med dikteren, i bakgrunnen luksushotellet opplyst.

På Santa Ana- plassen

Vi hadde god tid og bestemte oss for å besøke baren La Alemana. Det var baren der forfatteren Hemingway vanket i 1950- årene. En av hans favorittbyer var Madrid. Stedet er i gammel stil med brune bjelker i taket og vifter.

Baren i gammel stil

På La Alemana
  
Nå var det tid å gå til restauranten vi hadde bestilt bord. Bilde fra stedet nedenfor.

Restauranten


Bordet stod klart

 Vi spiste tapas og fikk servert mange småretter. Maten var meget god, vi ble godt forsynt.

Middagen

Etter middagen gikk vi inn i et annet rom for å se flamenco-showet. Billettene hadde vi klare. Først spilte noen karer og særlig en av dem sang, de var dyktige. Det var denne gruppen med musikere som også spilte da danserne opptrådte.

Billettene var klare



Dyktige musikere

Den mannlige danseren var utrolig flink


Føttene gikk som trommestikker


Den kvinnelige danseren var også svært flink


Dyktig fotarbeide

De danset flere danser sammen


Dette var flamenco på toppnivå. Det ble en flott avslutning på fredagskvelden i Madrid.


Del 4 i morgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar