tirsdag 10. mai 2016

Besøk på Stortinget, mai 2016

I går dro jeg til Oslo for å besøke Stortingsbygningen. I Oslo var trærne ved Karl Johan sprunget ut, og blomstene var kommet på plass. Været var som en flott sommerdag.

Fint på Karl Johan

Jeg gikk oppover til Stortinget, der jeg møtte en til som skulle inn, og nå stilte vi oss i kø. Den norske stortingsbygningen fylte 150 år denne mandagen, og det var åpent hus fra kl. 16.00.

Stortingsbygget 150 år

Stortinget var pyntet med blomster i nasjonalfargene rødt, hvitt og blått. Da huset skulle bygges ble det utlyst en arkitektkonkurranse og svensken Langlet vant. Huset er oppført i gul tegl, detaljer er i lysegrå granitt. Ellers har bygget en blanding av stilarter.

Elegant pyntet
 
Vi hadde gått opp Løvebakken som har navn etter de to løvene som ligger der. Vi nærmet oss nå inngangen. Personer kom rundt og serverte små, lekre kaker, senere kom de med vann.

Kaker serveres

De smakte meget godt

Rett bortenfor stod en statue av Stortingets første president: Wilhelm Frimann Koren Christie (1778- 1849). Den ble avduket i 1989.

Christie

Nå stod vi rett ved inngangen og så ned på køen som fortsatt var lang, og vi så ned på de flotte gladiolene som pyntet opp.

Godt med vann i varmen

Gladioler

Endelig kom vi oss inn, og da måtte vi gjennom samme prosedyre som på flyplasser. Vesker ble gjennomlyst. Så var vi inne i vestibylen. Stortingsmennene fikk i 1866 flytte til dette sitt eget hus, men først i 1949 fikk de hele huset for seg selv. Her var maleriet: Frihetens søstre II, laget av Arne Ekeland.

Maleriet i vestibylen
 
Her var også maleri av Kong Harald, samt en modell  Stortinget laget i det jeg tror var legoklosser.

Modell av Stortinget
  
Vi gikk opp første del av trappen, og svinget inn i andre etasje. Der var en utstilling om Stortingets historie.

I andre etasje

 
Her stod blant annet utstilt Kieltraktaten, pluss Christian Fredriks erklæring om at det norske folk var fritt og kunne selv bestemme sin skjebne, Samt grunnlova av 1814. Vi stoppet også for å se minne rommet over falne i krigen.

Kieltraktaten

Christian Fredriks erklæring

Grunnlova av 1814 med underskrifter


Minnerommet

Vi gikk videre opp trappen og første vi så var et stort kunstverk i steinmosaikk som het: Samfund. Det var laget av Else Hagen.

Kunstverket

Så kom vi opp i vandrehallen, der vi ofte ser journalister intervjue stortingsrepresentanter. Vi var også innom Eidsvollgalleriet. Der var flere svært fine tak i Stortingsbygningen. Til slutt gikk vi til Stortingssalen. Et stort rom der alle de 169 representantene fra alle fylker.

Fra Vandrehallen

Fra Eidsvollgalleriet


Fra Stortingssalen
  I Stortingssalen

Det berømte bildet av Eidsvoldmennene fra 1814 i bakgrunnen. Det ble et interessant besøk i vårt Stortingsbygg. Det var annerledes inne enn jeg hadde forestilt meg. Et stilig bygg.

Maleriet i bakgrunnene

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar