tirsdag 31. mai 2016

Mai 2016 er snart over

Da er vi kommet til tirsdag 31. mai. Siste dagen i tredje vårmåned 2016. Uken som gikk var ganske rolig, og med skiftende vær. Man lørdag var fint vær og vi grillet på Kolsås. Vi var kun fem personer til stede, andre fra familien var opptatt andre steder.

Lørdag grilling

Da maten var klar, bestemte vi oss for å spise inne. Det ble mye god grillmat. Solen gjorde seg klar til å gå ned, det måtte vi se på.

Grillmat

Snart solnedgang

  Inne i stuen så vi solnedgangen som malerier gjennom vinduene.


Søndag ble jeg med til gudstjeneste i Tanum kirke. Dina som skal konfirmeres i september må være til stede ved et visst antall gudstjenester før hun skal stå til konfirmasjon. Denne dagen ble det Tanum kirke, og jeg ble med, ca. 10-15 min. å kjøre.

Dina og storesøster på cruise 2014 


Tanum kirke ligger på Tanumplatået, og er en av to middelalderkirker i Bærum, Akershus. Kirken ligger langs middelalderveien som gikk fra Oslo gjennom Bærum og Asker kirke, og videre til Lier over Krokskogen.

Tanum middelalder- kirke

Vi gikk inn og satte oss på en kirkebenk, men måtte først åpne en dør. Vi hadde fått utlevert salmebok og program. Tanum kirke er datert til tidsrommet 1100- 1130.

Kirkebenker

Program og salmebok

Kirkerommet var ganske lite, men helt spesielt. Her er plass til 250 personer, her er gallerier også. Jeg studerte kirketaket som var av tre og ganske spesielt.

Fra kirkerommet

Spesielt tak

Presten stod for forskjellig tekstlesing og ledet gudstjenesten, men det var ikke han som holdt talen. Det var en ung dame som talte, og hun fortalte om året hun arbeidet i Bolivia, kollekten skulle denne søndagen gå til det arbeidet. Jeg lurte på om hun var misjonær eller noe sånt, for hun var flink å tale.
Bildet under tok jeg etter gudstjenesten, rett før vi gikk.

Fra kirken

Da gudstjenesten var over, og foreldrene fulgte Dina til presten for å få underskrift på skjemaet sitt, tok jeg en titt på inventaret i kirken. Murene i middelalderkirken er fra 140- 150 cm tjukke. Jeg så på kalkmaleriene fra 1300- tallet, og på talerstolen med himling over.

Kalkmalerier
 
Talerstolen

Altertavlen, renessanse, er malt i 1663. Inngangen til kirken er ikke akkurat prangende, men viser at kirken er svært gammel. Det var spesielt å overvære en gudstjeneste i den svært gamle kirken som ble restaurert tidlig på 1900- tallet. Et interessant besøk i den gamle middelalderkirken.

Altertavlen

Ved inngangen, klar å dra


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar