lørdag 7. mai 2016

Tur til Fredrikstad, mai 2016, del 2

Vi studerte eldste huset i Gamlebyen, der var utekafe fint i solveggen, og på ene siden var galleri med kunst som vi gikk inn og så på. Huset er fra 1650- tallet.

Eldste huset i Gamlebyen

Inne på galleriet

  Det historiske sentrum i Fredrikstad, Gamlebyen, ligger på østsiden av Glomma. I dag blir den regnet som Nord- Europas best bevarte festningsby. Nå spaserte vi til fengselet, det er det fineste fengselsbygg jeg har sett.

Utsikt mot Glomma

Fengselet

Det gamle hotellet var spesielt, og det var i drift. Huset Villa Glomma var staselig, men jeg hadde ikke forventet å finne hønsehus og høner som spradet rundt.

Hotellet

Villa Glomma

Hønsehuset

Vi var på vei til ferga og passerte flotte trær som stod fulle med knopper. På vei om bord i ferga så jeg et staselig svanepar ved brygga.

Tre med knopper

Svaneparet

Så var vi i sentrum av Fredrikstad. Dagens sentrum ligger på vestsiden av Glomma. Historien forteller at Fredrikstad ble på kort tid forvandlet til en av landets mest betydelige industribyer knyttet til sagbruk og teglverk som det viktigste. Da fikk byen tilnavnet "Plankebyen". Senere fikk også stein industri og mekaniske verksteder betydning for byens vekst.

Tilbake på andre siden

Vi passerte kirker som lå på strekningen vi gikk mot sentrum, men vi var ikke inn. Sjømanns foreningens hus synes jeg var spesielt, så det måtte foreviges.  

Metodistkirken

Den katolske kirken

Huset til Sjømannsforeningen


Da vi kom til Fredrikstad Domkirke, kunne jeg tenkt å sett inn, men den var stengt. Utenfor var fine tulipaner. Vi kom også forbi en yndig statue.

Fredrikstad Domkirke
 
Tulipaner

Sammen med hjorten

Fredrikstad er en kommune i Østfold, og er den største kommunen i fylket. Innbyggertallet er på knapt 80 000. Da vi passerte Rådhuset, tenkte jeg at de nye, moderne husene er litt for firkantet og ligner legoklosser.

Rådhuset
 
Vi gikk ned til gaten ved elven og satte oss på en uteservering der vi kunne se fritidsbåtene som passerte. Denne dagen skulle være fotballkamp mellom Fredrikstad og Sarpsborg, og mange gikk i skjerf i fotballklubbens farger og var tydelig på vei til kampen. Også om bord på en av båtene var de tydelig klar for å gå på kamp. I går leste jeg at Fredrikstad hadde tapt kampen, men det visste de ikke da, dette var før kampen. Fredrikstadbrua var også pyntet med fotballagets farger, rødt og hvitt. 

Fritidsbåten med fotballfans

Uteserveringen vi satt på er et italiensk matsted, vi spiste pizza til lunsj. Pizzaen var svært god, men da regningen kom, reagerte vi på størrelsen, og sjekket. De hadde satt på en flaske vin som vi ikke hadde bestilt og sa i fra. Altså 300 kr for mye. De fikk vi selvsagt igjen. Jeg råder alle til å sjekke regningen nøye, det kan en spare seg mye penger på. Men pizzaen var som nevnt supergod. 

God pizza
   
På vei til busstasjonen passerte vi Glemmen kirke fra 1853. Foreldrene til Edward Munch giftet seg her. Vi tok buss tilbake til Oslo, det tok kun 10 minutter lenger enn med toget. Det var et interessant besøk i Fredrikstad, spesielt i Gamlebyen som var hovedmålet.

Glemmen kirke

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar